You are here

Δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία ΗΠΑ το συμβιβαστικό σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό

16/02/2018 07:39

Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας δεν μπόρεσαν την Πέμπτη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν κάποιο σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση, υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε το ένα από τα σχέδια νόμου που προτάθηκαν "απόλυτη καταστροφή".
 
Οι γερουσιαστές επανήλθαν στο ακανθώδες ζήτημα έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων και αναζήτησης λύσης για την τύχη σχεδόν δύο εκατομμυρίων νέων που πλέον βρίσκονται σε ολοένα πιο επισφαλή θέση.
 
Ένα συμβιβαστικό σχέδιο νόμου, το οποίο κατέθεσαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί που σχημάτισαν για το πρόβλημα αυτό μια "συμμαχία της κοινής λογικής", δεν συγκέντρωσε παρά μόνο 54 ψήφους (45 κατά). Χρειάζονταν 60 για να εγκριθεί από την αμερικανική Άνω Βουλή, που ελέγχουν, με οριακή πλειοψηφία, οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν "54 ψήφοι για αυτό το κείμενο είναι ενθαρρυντικό. Δεν έχουμε ακόμη φθάσει εκεί, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό", σχολίασε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ενώ στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή του δήλωσε "υπερήφανος" που υποστήριξε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
 
Μια άλλη πρόταση νόμου, με πολύ πιο περιοριστικές διατάξεις, που υποστηριζόταν από τον πρόεδρο Τραμπ, συγκέντρωσε πολύ μικρότερης κλίμακας υποστήριξη, 39 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά.
 
Το κείμενο της "συμμαχίας" ικανοποιούσε κάποιους από τους όρους του Τραμπ, που έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
 
Προέβλεπε μια μακρά διαδικασία χορήγησης της υπηκοότητας στους 1,8 εκατ. νέους που μπήκαν παράτυπα στην αμερικανική επικράτεια όταν ήταν ακόμα παιδιά, αλλά και χρηματοδότηση ύψους 25 δισεκ. δολαρίων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό - που είναι συνώνυμη για τον Λευκό Οίκο με την ανέγερση ενός τείχους για να εμποδίζεται η διέλευση παράνομων μεταναστών.
 
Αλλά δεν τερμάτιζε το σύστημα οικογενειακών επανενώσεων των μεταναστών -το οποίο για τον Αμερικανό πρόεδρο επιτρέπει την "αλυσιδωτή μετανάστευση"- ούτε προέβλεπε την κατάργηση της λεγόμενης λοταρίας για τη χορήγηση πράσινων καρτών, που επιτρέπει σε δεκάδες χιλιάδες ξένους να μετεγκαθίστανται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απαιτεί να καταργηθεί στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

ΚΥΠΕ