You are here

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τη Wall Street

29/05/2019 17:09

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον εμπορικό πόλεμο στο επίκεντρο. Στο 2,23% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πτώση 2% για το αργό. Μικρή άνοδος για το δολάριο.

Νέα πτώση σημειώνουν την Τετάρτη οι αμερικανικές μετοχές καθώς οι ανησυχίες για την εμπορική κόντρα και το outlook της παγκόσμιας οικονομίας ασκούν πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και ενισχύουν τη ζήτηση για ομόλογα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,7% στις 25.167 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,87% χαμηλότερα στις 7.540 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,8% στις 2.780 μονάδες.

Την Τρίτη ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 0,9%, ο S&P 500 0,8% και ο Nasdaq 0,4%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό παράγοντα πίσω από τις πιέσεις στις μετοχές. Την Τρίτη, Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι το Πεκίνο θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια ζήτηση για σπάνιες γαίες, αλλά θα καλύψει σε ένα εύλογο βαθμό τη ζήτηση από άλλες χώρες.

Μολονότι ο αξιωματούχος δεν απάντησε ξεκάθαρα αν το Πεκίνο θα περιορίσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, ο αρχισυντάκτης των Global Times, Χου Σιτζίν, έγραψε σύμφωνα με το Reuters στο Twitter: «Με βάση τα όσα γνωρίζω, η Κίνα εξετάζει σοβαρά να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ. Η Κίνα μπορεί να λάβει και άλλα αντίμετρα στο μέλλον».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3% στα 57,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,4% στα 1.282 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,115 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης, στο 2,23%. Το spread ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και στον 3μηνο τίτλο κινήθηκε σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007. Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δείκτης επερχόμενης ύφεσης.

Πηγή: Euro2day