You are here

Διαφορετικά Χριστούγεννα ανά το παγκόσμιο λόγω κορωνοϊού

03/12/2020 16:14

Διαφορετικά Χριστούγεννα ετοιμάζεται να περάσει ο πλανήτης λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Πολλές χώρες αναθεωρούν τα σχέδια για χαλαρώσεις, αφού τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και για τους εμβολιασμούς.

Η  ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας θα διατηρήσει σε ισχύ τους σημερινούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί  και δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων τη Δευτέρα, όπως σχεδίαζε αρχικά, λόγω της επιδείνωσης του ρυθμού των μολύνσεων, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή κυβέρνηση. 

Στην Ισπανία έως και 10 άτομα ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με βάση τα όσα συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές της χώρας. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα που επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν αργότερα --στη 01:30 από τις 23:00-- στις 24 και τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

Οι Ιταλοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων τα μεσάνυχτα --καθώς φέτος θα έχει ήδη ολοκληρωθεί νωρίτερα. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους μεταξύ διαφορετικών περιοχών --παρά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης-- κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε χθες η κυβέρνηση.

Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δυο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι, σύμφωνα με την ίδια.

Η αυστριακή κυβέρνηση, που θα χαλαρώσει κάποιους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά στη φετινή εορταστική περίοδο δεν θα στηθούν χριστουγεννιάτικες αγορές. ΓΑΛΛΙΑ Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, εάν τα κρούσματα κορωνοϊού μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά ημέρα.

Η Γαλλία, που αποφάσισε να κρατήσει `εκτός` τις πίστες σκι έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μόλυνση με κορωνοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοικτά.

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή μόνο με ένα ακόμα πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο. Οσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν να συναντήσουν δύο ακόμα πρόσωπα. Θα απαγορεύονται τα βεγγαλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να περιοριστούν οι συναθροίσεις ενώ υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Στην Ιρλανδία από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η συνάντηση προσώπων από τρία νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

Για την περίοδο αυτή θα αρθεί η απαγόρευση για ταξίδια σε όλη τη χώρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να παραταθεί και να αυστηροποιηθεί το lockdown, αλλά να χαλαρώσουν οι κανόνες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα παιδιά.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έως πέντε καλεσμένοι θα επιτρέπονται σε ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις επαρχίες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους --όχι όμως σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας ή διασκέδασης.

Ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι χαλαρώνει τους κανόνες προκειμένου να επιτραπεί στα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν ειδικούς κανόνες για την εορταστική περίοδο, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

Το καρναβάλι της Νίκαιας, μια δημοφιλής εκδήλωση αυτής της πόλης της νοτιοανατολικής Γαλλίας, δεν πρόκειται να γίνει αυτόν τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δημοτική αρχή, λόγω της επιδημίας της Covid-19. Η τελευταία ακύρωση του καρναβαλιού της Νίκαιας ανάγεται στο 1991, όταν η εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με τον Πόλεμο του Κόλπου.

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, ετοιμάζεται να επιβάλει καραντίνα για τους πολίτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, καθ`όλη την περίοδο των γιορτών, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε περιοχή διαφορετική από εκείνη όπου ο κάθε Ιταλός έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του. Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις εννέα το βράδυ, για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός των πελατών και να ευνοηθεί η αγορά των δώρων.

Παρά την αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία από τις 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, τελικά -σύμφωνα με όσα διέρρευσαν- θα υιοθετηθεί μια πιο "προσεκτική γραμμή". Τα παιδιά από 10 μέχρι 18 ετών θα μπορέσουν να ξασυναντήσουν τους συμμαθητές τους μέσα στις τάξεις, μόνον μετά τα Θεοφάνεια.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, οι έλεγχοι των αστυνομικών και των καραμπινιέρων πρόκειται να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν, χωρίς παρεκκλίσεις, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε.

Κέντρα εμβολισμού

 Κέντρα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα ανοίξουν από το Σάββατο στη Μόσχα και οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ, εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι και οι γιατροί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το Sputnik V. Οι κάτοικοι της Μόσχας θα μπορούν να εγγράφονται μέσω διαδικτύου για να εμβολιαστούν από αύριο Παρασκευή, επεσήμανε ο Σομπιάνιν σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 28.145 νέων κρουσμάτων covid-19 σήμερα, εκ των οποίων τα 7.750 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται σε 2.375.546, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 41.607.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε μια εθνική στρατηγική για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, σχεδιάζοντας να δώσει εμβόλια σε όλους, αρχίζοντας με επιλεγμένο υγειονομικό προσωπικό από τον Ιανουάριο. "Σκοπός της Φινλανδίας είναι να προστατεύσει ολόκληρο τον πληθυσμό προσφέροντας το εμβόλιο δωρεάν σε όλους εκείνους που θέλουν και που δεν τους εμποδίζει ένα θέμα υγείας", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κρίστα Κιούρου, υπουργός αρμόδια για την απόκριση της Φινλανδίας στην COVID-19.

Η Φινλανδία αγοράζει εμβόλια βάσει του κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο οι παραδόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των διαφόρων χωρών αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει των συμφωνιών που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Φινλανδία θα λάβει 3,6 εκατ. δόσεις, που είναι αρκετές προκειμένου να χορηγήσει τις απαραίτητες δύο δόσεις σε 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα 5,5 εκατομμύρια των κατοίκων της, ανέφερε η αρχή δημόσιας υγείας προσθέτοντας πως οι αγορές εμβολίων θα συνεχιστούν.