You are here

Διαφοροποιήσεις στη χορήγηση ΑΖ από διάφορες χώρες

08/04/2021 12:54

Σε νέες ανακοινώσεις προβαίνουν διάφορες χώρες για την χορήγηση του AstraZeneca με βάση την ηλικία.

Άλλες διαφοροποιούν κανονισμούς για ταξίδια και επιβάλλουν μέτρα εξαιτίας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού από Ινδία.

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, "δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους".

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και τη δεύτερη.

Η Αυστραλία δεν πρόκειται επί του παρόντος να τροποποιήσει τις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μετά τον εντοπισμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) πιθανής διασύνδεσης μεταξύ της σπάνιας πρόκλησης θρόμβων στο αίμα και του εμβολίου.

Οι υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία έχουν διατάξει μία επείγουσα διερεύνηση των ευρημάτων από τον ΕΜΑ με τον Μόρισον να αναμένει σχετικές ενημερώσεις αργότερα σήμερα από την αρμόδια αρχή διαχείρισης φαρμάκων αλλά και τη συμβουλευτική ομάδα για τους εμβολιασμούς.

Ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στη χώρα έχει την ελευθερία να λάβει την απόφασή της "ειλικρινώς και χωρίς φόβο" συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου τερματισμού του εμβολιασμού για τους ανθρώπους κάτω των 30 ετών.

Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας εξετάζει την επιτάχυνση του προγράμματος των εμβολιασμών με εμβόλια της AstraZeneca τοπικής παραγωγής καθώς έχει προγραμματιστεί η τοπική παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων στην Αυστραλία, από την CSL Ltd.

Η Ταϊλάνδη εξετάζει το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης στην Μπανγκόκ και 40 επαρχίες, ανακοίνωσε η ομάδα που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της COVID-19 , καθώς οι αρχές σπεύδουν να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα του κορωνοϊού και την άφιξη στη χώρα ενός πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του.

Η ομάδα κρούσης για την COVID-19 της Ταϊλάνδης προέτρεψε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, καθώς 405 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε ένα νέο ξέσπασμα που συνδέεται με την νυχτερινή ζωή της Μπανγκόκ.

Εξάλλου χθες η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την τοπική παρουσία του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού B.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσαν την εμφάνιση ενός κρούσματος νέου κορωνοϊού εγχώριας μετάδοσης στο Οκλαντ, δύο ημέρες μετά την απόφαση να ανοίξουν τα ταξίδια με την Αυστραλία.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται η επιβολή ενός λοκντάουν στην μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας ούτε κάποια αλλαγή όσον αφορά το άνοιγμα αυτής της μελλοντικής "ταξιδιωτικής φούσκας".

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ωστόσο την προσωρινή αναστολή άμεσα των πτήσεων που προέρχονται από την Ινδία, από όπου έχει φτάσει στη χώρα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των φορέων του νέου κορωνοϊού.

Πιο αυστηρή εφαρμογή των τιμωριών σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου ο πληθυσμός να επαγρυπνεί περισσότερο: H Κούβα αποφάσισε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων καθώς πλέον καταγράφει περίπου χίλια την ημέρα από τις αρχές Απριλίου.

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει "σε ενίσχυση των μέτρων που έχουν σκοπό να ελεγχθεί η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με ενέργειες προώθησης και ενημέρωσης για την υγεία και χειροπιαστά μέτρα που θα υιοθετηθούν από οργανισμούς και το εθνικό σύστημα υγείας", συνόψισε η εφημερίδα Tribuna de La Habana.

Οι περιπολίες της αστυνομίας θα είναι περισσότερες, για να εξασφαλίζεται η τήρηση της απομόνωσης σε συνοικίες που τέθηκαν σε καραντίνα και για να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα, ή παραβιάζουν τα μέτρα απομόνωσης.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αβάνα, όπου ζουν 2,1 εκατ. κάτοικοι και όπου νέα μέτρα, ακόμη πιο αυστηρά όσον αφορά τις μετακινήσεις, θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

ΚΥΠΕ