You are here

Διατηρεί τη σταθερή οικονομική θέση, λέει η First Citizens

27/03/2023 12:53

Η αμερικανική τράπεζα First Citizens ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank, της οποίας η κατάρρευση αυτόν τον μήνα πυροδότησε φόβους παγκοσμίως για τον τραπεζικό κλάδο.

Η First Citizens αναφέρει ότι η συναλλαγή είναι δομημένη έτσι ώστε να διατηρήσει τη σταθερή οικονομική της θέση και να παραμείνει ανθεκτική με ποικίλο χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθετική βάση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η μονάδα της αμερικανικής τράπεζας First Citizens Bank & Trust Company θα αναλάβει περιουσιακά στοιχεία της SVB ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 56 δισ. δολαρίων και δάνεια 72 δισ. δολαρίων.

«Η συνετή προσέγγιση διαχείρισης κινδύνου θα συνεχίσει να προστατεύει τους πελάτες και τους μετόχους σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και τις συνθήκες της αγοράς», τονίζει η First Citizens στην ανακοίνωση.

Η First Citizens Bank θα λάβει επίσης μια πιστωτική γραμμή από την FDIC για σκοπούς ενδεχόμενης ανάγκης ρευστότητας και θα έχει συμφωνία με τη ρυθμιστική αρχή για τον διαμερισμό ζημιών και την παροχή περαιτέρω προστασίας έναντι πιθανών πιστωτικών ζημιών, αναφέρει επίσης η τράπεζα.

Η κίνηση είναι θετική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων, δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στη Natixis Hong Kong, αν και πρόσθεσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο ρόλος της SVB στη βιομηχανία αμοιβαίων κεφαλαίων θα ενισχυθεί από τη νέα οντότητα.