You are here

Διαβεβαιώσεις Γέλεν για τραπεζικό σύστημα ΗΠΑ

17/03/2023 09:42

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται βέβαιοι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν χρειαστεί χάρη στις «αποφασιστικές και δυναμικές» ενέργειες που ελήφθησαν μετά την αδυναμία της Silicon Valley Bank να αποτρέψει μαζικές αναλήψεις καταθέσεων που προκάλεσε την κατάρρευσή της την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Σε δηλώσεις της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, η Γέλεν τόνισε ότι τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από το Υπουργείο Οικονομικών και από άλλες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την τόνωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατευθούν οι καταθέτες.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν», τόνισε η Αμερικανίδα Υπουργός.

«Οι ενέργειες αυτής της εβδομάδας καταδεικνύουν την αποφασιστική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών παραμένουν ασφαλείς», συμπλήρωσε.

Όπως δήλωσε οι αμερικανικές αρχές ήθελαν να προστατεύσουν τα κεφάλαια των καταθετών της Signature Bank και της Silicon Valley Bank (SVB), επειδή υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης».

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Υπουργού σε ομοσπονδιακούς βουλευτές από τότε που τα έκτακτα μέτρα του Σαββατοκύριακου για τη στήριξη καταθετών και για ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα έγιναν δεκτά με ανακούφιση και έκπληξη στο Καπιτώλιο, όπου οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Γέλεν τόνισε παράλληλα ότι η κατάρρευση της SVB ήταν ουσιαστικά μια αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταθετών για τα χρήματά τους μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τον περασμένο χρόνο, που υποβάθμισαν την αξία των επενδύσεων σε ομόλογα στα οποία βασιζόταν για να χρηματοδοτεί τις αναλήψεις των πελατών. Σημείωσε επίσης το υψηλό επίπεδο των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Silicon Valley ως έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

«Υπήρχε ένας κίνδυνος ρευστότητας σε αυτή την κατάσταση», είπε η Γέλεν στην επιτροπή. «Θα εξεταστεί προσεκτικά τι συνέβη στην τράπεζα και τι ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα, αλλά σαφώς, η κατάρρευση της τράπεζας, ο λόγος που έπρεπε να κλείσει, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα ανάληψης καταθετών».

Δεν έκανε καμία αναφορά για την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse, η οποία είδε τις μετοχές της να βυθίζονται την Τετάρτη προτού οι ρυθμιστικές αρχές δεσμευτούν να χορηγήσουν ρευστότητα στον κορυφαίο ελβετικό δανειστή.

Η Γέλεν σημείωσε ότι συνεργάστηκε με τη Fed και την FDIC για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες και των δύο τραπεζών και δημιούργησε μια νέα διευκόλυνση για να δώσει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι μέτοχοι και οι οφειλέτες δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν χρησιμοποιούνται ούτε τίθενται σε κίνδυνο με αυτήν την ενέργεια», είπε στην Επιτροπή.