You are here

Διάβημα Ουάσινγκτον προς Λονδίνο για τη Β. Ιρλανδία

10/06/2021 11:12

Σε διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση με την οποία την εγκαλούσε για «ανάφλεξη» της ρητορικής στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από το Brexit, προέβη την περασμένη Πέμπτη η επιτετραμμένη της Ουάσιγκτον στο Λονδίνο, όπως αποκαλύπτουν οι Times.

Η σπάνια διπλωματική κίνηση μεταξύ συμμάχων ήταν εντολή του Προέδρου Μπάιντεν, που έφτασε χθες στην Κορνουάλη για να συμμετάσχει στη σύνοδο των G7 και που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον οικοδεσπότη Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει πολλές φορές σαφή την ανησυχία του για πιθανή διατάραξη της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής στη Β. Ιρλανδία με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τoν τρόπο εφαρμογής του πρωτοκόλλου της συμφωνίας του Brexit που αφορά την επαρχία.

Με την άφιξή του στη Βρετανία την Τετάρτη ο Πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση RAF Mildenhall στους οποίους είπε πως κατά τη σύνοδο θα καταστήσει σαφές ότι «οι ΗΠΑ επέστρεψαν» και πως οι δημοκρατίες διεθνώς είναι ενωμένες έναντι των μεγαλύτερων προκλήσεων και θεμάτων που άπτονται του μέλλοντος.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν στις 16 του μήνα, σημείωσε πως θα του πει «αυτά που θέλω να ξέρει».

Κατά τη σημερινή συνάντησή τους οι Μπόρις Τζόνσον και Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συμφωνήσουν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως μία νέα «Ατλαντική Χάρτα», μια αναφορά στη διακήρυξη μεταπολεμικής συνεργασίας που είχαν υπογράψει το 1941 ο Πρόεδρος Ρούζβελτ και ο Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η συνάντηση των δύο ηγετών θα επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Θα εξετάσει επίσης το πώς μπορούν να επαναρχίσουν με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας τα διατλαντικά ταξίδια.

Σε δήλωσή του ενόψει της συνάντησης ο κ. Τζόνσον παρέλειψε τη συνήθη αναφορά στην «ειδική σχέση» των δύο χωρών, καθώς ο εκπρόσωπός του παραδέχθηκε ότι δεν του αρέσει να τη χρησιμοποιεί. Αντιθέτως, αναφέρεται σε «στενότατους εταίρους και στους μεγαλύτερους συμμάχους».

Αναφερόμενος στη σύνοδο του G7 σε σημερινό του άρθρο στους Times, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάνει λόγο για ευκαιρία να προβληθούν στον κόσμο οι αξίες της δεκτικότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Όπως προσθέτει, «ο κόσμος χρειάζεται αυτή τη συνάντηση» των ηγετών, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες του G7 οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη εμβολιασμού όλου του κόσμου κατά του κορωνοϊού.

ΚΥΠΕ