You are here

Διετές πάγωμα πληρωμών χρέους στην Ουκρανία

11/08/2022 07:37

Οι διεθνείς πιστωτές της Ουκρανίας αποδέχθηκαν το αίτημα της χώρας για διετές πάγωμα των πληρωμών δημόσιου χρέους, σε διεθνή ομόλογα, ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια αρχή, μια κίνηση που θα επιτρέψει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα να αποφύγει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμη για ειρήνη ή κατάπαυση του πυρός στον ορίζοντα, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι κάτοχοι ουκρανικών κρατικών ομολόγων συμφώνησαν να αποδεχθούν την αναβολή πληρωμών κρατικών τόκων και κεφαλαίου για 13 ουκρανικά κρατικά ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2022 και 2033.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι με αυτή την εξέλιξη θα εξοικονομήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους επόμενους 24 μήνες καθώς η χώρα διαχειρίζεται τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους της.

«Το πάγωμα της πληρωμής του χρέους για δύο χρόνια είναι λογικό γιατί ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, η κατάσταση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Tellimer, με έδρα το Λονδίνο.

Η BlackRock Inc, η Fidelity International, η Amia Capital και η Gemsstock Ltd είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρέους της Ουκρανίας, η αξία του οποίου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από τότε που άρχισε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της χώρας στα τέλη του 2021.

Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει μια εκτιμώμενη οικονομική συρρίκνωση μέχρι και 45% το 2022, οι διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, είχαν επίσης υποστηρίξει μια καθυστέρηση αποπληρωμής του χρέους της χώρας και συμφώνησαν να ανασταλούν οι πληρωμές μέχρι το τέλος του 2023.

Τα διεθνή αποθέματα της Ουκρανίας μειώθηκαν από 28,1 δισ. δολάρια τον Μάρτιο σε 22,4 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουλίου.