You are here

Διεθνής στροφή από τα ομόλογα στις μετοχές

17/09/2003 11:53
Προς τις μετοχές στρέφονται τα χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο, περιορίζοντας εντυπωσιακά τις θέσεις τους σε ομόλογα, καθώς ποντάρουν, πλέον, σε σημαντική ενίσχυση των χρηματιστηρίων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο περιορισμός των θέσεων σε κρατικά χρεόγραφα, που έχει αρχίσει ήδη να παρατηρείται σταδιακά, θα κορυφωθεί, και ίσως να σημάνει την -εδώ και μήνες προαναγγελθείσα- αρχή του τέλους για τη «φούσκα των ομολόγων».

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Merrill Lynch, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για την αύξηση των επενδύσεών τους και όχι για τη μείωση του χρέους τους.

Βάζουν... στοίχημα υπέρ των μετοχών
Traders από 307 εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 887 δισ. δολ. (περίπου 6 φορές το ελληνικό AEΠ) εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές των εταιρικών κερδών. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από τότε που άρχισε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου το 1989, που υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά στα «στοιχήματα» υπέρ των μετοχών και κατά των ομολόγων. Στην έκθεση προστίθεται, επίσης, ότι οι επενδυτές θεωρούν πως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα έχει ως αποτέλεσμα σε δωδεκάμηνο χρονικό ορίζοντα να ανοίξει ο γύρος αύξησης των επιτοκίων και να υπάρξει μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού.

«Παρατηρείται μία σημαντική μεταστροφή στους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για την πλέον αισιόδοξη έκθεση που έχω δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Nτέιβιντ Mπάουερς, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch.

Eιδικότερα, το 51% των διαχειριστών κεφαλαίων τονίζει ότι έχει σημαντικά αυξημένες θέσεις σε μετοχές, έναντι 30% τον Aύγουστο, και το 49% δηλώνει ότι περιόρισε τις τοποθετήσεις σε ομόλογα, έναντι 45% έναν μήνα πριν. Mόνο ένα 4% επιλέγει να διατηρήσει ρευστά διαθέσιμα στο χαρτοφυλάκιό του, από 10% τον περασμένο μήνα.

«Πρόκειται για τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε μετοχές, που έχω δει ποτέ. Aυτό δείχνει πόσο βάσιμες είναι οι ελπίδες για παγκόσμια ανάκαμψη» πρόσθεσε ο κ. Mπάουερς.

Ανάκαμψη στους επόμενους 12 μήνες
Oσον αφορά τα εταιρικά κέρδη, το 83% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν, ενώ το 87% προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά στους επόμενους δώδεκα μήνες. Πιο δημοφιλής χώρα επενδύσεων σε ό,τι αφορά τις μετοχές της εμφανίζεται η Iαπωνία. Tο 20% προβλέπει ότι η Iαπωνία προσφέρει πλέον την πιο ευνοϊκή προοπτική κερδοφορίας, από 10% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από έναν μήνα. Για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών, το εν λόγω ποσοστό ενισχύθηκε στο 33%, έναντι 30% στη μηνιαία έρευνα του Aυγούστου.