You are here

Διευρύνεται το «μέτωπο» στις αναδυόμενες αγορές

31/01/2014 08:22
Του Χάρη Σαββίδη

Στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης μεταφέρθηκε χθες η αναταραχή στις αγορές, αν και το απόγευμα, η εντυπωσιακή (αν και χωρίς αιτία) άνοδος στη Wall Street βελτίωσε το διεθνές κλίμα και περιόρισε τις πιέσεις σε νομίσματα και χρηματιστήρια. Η απόφαση της Fed, το βράδυ της Τετάρτης, να περιορίσει περαιτέρω κατά 10 δισ. δολ. την εκτύπωση δολαρίων, ενισχύει τη βασική αιτία φυγής των επενδυτών από τα αναδυόμενα νομίσματα. Όντως στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν νέες πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,45% και τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη 0,8%.

Ο διεθνής δείκτης αναδυόμενων οικονομιών της MSCI καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα έτους μετά το 2008, με την κεφαλαιοποίησή του να έχει περιοριστεί κατά 500 δισ. δολ. Ο δείκτης της MSCI για όλο τον κόσμο κινήθηκε επίσης πτωτικά, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου. Το Bloomberg εκτιμά ότι μόνο τον Ιανουάριο έχουν φύγει από ETF αναδυόμενων αγορών 7 δισ. δολ., ενώ το 2013 είχαν ήδη «διαρρεύσει» 9 δισ. δολ.

Πιέσεις

Οι πιέσεις ενισχύθηκαν χθες από τα νέα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης κλίματος στη μεταποίηση (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 49,5 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Η επιβράδυνση στην Κίνα επιβαρύνει ήδη τα κέρδη των πολυεθνικών, με τον κολοσσό του αλκοόλ, Diageo, να είναι το τελευταίο θύμα (αύξηση πωλήσεων 1,8% για το β' εξάμηνο του 2013, έναντι προβλέψεων για 3,5%).

Νέες απώλειες κατέγραφε το πρωί και η τουρκική λίρα, ωθώντας την ισοτιμία με το δολάριο στις 2,3 λίρες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρατζίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι διαφωνεί με την απόφαση αύξησης των επιτοκίων, αλλά προσέθεσε: «Αυτό που μου αναλογεί εμένα είναι να κάνω υπομονή για κάποιο διάστημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδείξουμε καλή πρόθεση αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα των επιτοκίων ή της ισοτιμίας ή του χρηματιστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιδείξουμε καλή πρόθεση».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η επεξεργάζεται «σχέδιο Β» ή ακόμα και «σχέδιο Γ», που εν καιρώ θα δημοσιοποιηθούν. Μια αναφορά πιθανότατα στην επιβολή ελέγχων επί της κίνησης κεφαλαίων, προοπτική που όμως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τις ισχυρότερες πιέσεις χθες δέχθηκε το ουγγρικό φιορίνι. Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε σε μικρή μείωση επιτοκίων (0,15 μονάδες) και χθες ο επικεφαλής της υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μειώσεων. Έναντι του ευρώ το νόμισμα υποχώρησε 1%, στα 312,65 φιορίνια (χαμηλό διετίας) ενώ το ουγγρικό δημόσιο αναγκάστηκε να δανειστεί 15 δισ. φιορίνια (48 εκατ. ευρώ) λιγότερα από ότ,ι σκόπευε σε δημοπρασία 12μηνων εντόκων, καθώς το κόστος ήταν 0,67 μονάδες υψηλότερο από ότ,ι σε αντίστοιχη δημοπρασία προ 15ημέρου.

Την τελευταία εβδομάδα μεγαλύτερος χαμένος είναι το ρωσικό ρούβλι, που χθες υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ (48,22 ρούβλια), αυξάνοντας πέραν του 6% τις απώλειες για το 2014. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να διαθέσει όσα συναλλαγματικά διαθέσιμα χρειαστεί για να διατηρήσει την ισοτιμία εντός των πλαισίων διακύμανσης που έχει ορίσει. Οι δηλώσεις αυτές φάνηκε να καθησυχάζουν ους επενδυτές, με αποτέλεσμα το ρούβλι να ανακάμψει μετά το μεσημέρι. Ανοδικά κινήθηκε και η λίρα, επιτρέποντας στον δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου να ανακάμψει, ενώ με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.