You are here

Διμερείς σχέσεις, Συρία και Κασόγκι κύρια θέματα στη συνάντηση Χαντ-Τσαβούσογλου

16/10/2018 14:01

Το διμερές εμπόριο και οι εκατέρωθεν επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Foreign Office.

Στη διάρκειας μίας ώρας συνάντησης, οι κ.κ. Χαντ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την «αναπτυσσόμενη σχέση» των δύο χωρών, ενώ ο Βρετανός υπουργός έθιξε και το θέμα της κατάστασης στη Συρία.

Ο κ. Χαντ τόνισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων στην Ιντλίμπ και εξήρε τη βοήθεια της Τουρκίας προς τα 3,6 εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επαναδιατύπωσε εξάλλου τις έντονες ανησυχίες του Λονδίνου για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετά από την επίσκεψή του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από τη συνάντηση με τον κ. Τσσαβούσογλου, ο Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην τουρκική έρευνα για το περιστατικό και σημείωσε ότι το Λονδίνο προτρέπει τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί πλήρως.

Χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία μεταξύ του βασιλιά Σαλμάν και του προέδρου Ερντογάν για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας επί του θέματος, καθώς και την απόφαση του Ριάντ να διατάξει εσωτερική εισαγγελική έρευνα.

Η ενημέρωση από το Foreign Office δεν αναφέρεται ρητώς σε συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ των δύο υπουργών, αν και έχει γίνει αναφορά από διπλωματικές πηγές σε συζήτηση περιφερειακών θεμάτων, όπως επίσης και σε συζήτηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προκλήσεων του Brexit.

Τον κ. Τσαβούσογλου υποδέχθηκε στο Foreign Office ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάγεται το Κυπριακό.