You are here

Διπλασιάσθηκαν τα κέρδη της Μerrill Lynch

14/04/2004 12:11
Tου Κώστα Σαρρή

Δύο φορές υψηλότερα κέρδη ανακοίνωσε η Μerrill Lynch στο α΄ τρίμηνο του 2004, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η βελτίωση των εσόδων από συναλλαγές σε ομόλογα και μετοχές, από αναδοχές και επιχειρηματικούς «γάμους» οδήγησαν τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό οργανισμό στον πλανήτη να ανακοινώσει αύξηση κερδών της τάξης του 95% στο α΄ τρίμηνο του 2004, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. δολ. έναντι 685 εκατ. δολ. στο περσινό α΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο που η Μerrill Lynch δημοσιοποιεί καθαρά κέρδη υψηλότερα του 1 δισ. δολ.

Την περσινή χρονιά, τα κέρδη της ήταν 59% υψηλότερα σε σχέση με το 2002, υπερβαίνοντας τα 4 δισ. δολ., με έσοδα 20,2 δισ. δολ. αυξημένα κατά 8%.

«Με τη Wall Street δυνατή και τις συγχωνεύσεις να κορυφώνονται, τα έσοδα της Μerrill Lynch πετάνε φυσιολογικά», σχολιάζει ένας Αμερικανός διαχειριστής στη Βoston Αsset Μanagement.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μerrill Lynch, ο οποίος έχει μειώσει περίπου κατά 1/3 το προσωπικό του ομίλου την τελευταία 3ετία, το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρεί σε προσλήψεις στελεχών σε θέσεις κλειδιά, καθώς βελτιώνονται οι δουλειές.

Το τελευταίο τρίμηνο έχει προσλάβει 100 στελέχη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων στα 48.100 άτομα.

Στην κατάταξη των συμβούλων για συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τρίμηνο, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, αναλαμβάνοντας σχεδόν το 24% των «γάμων». Τα έσοδα του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 70%. Οι μετοχές του ομίλου κερδίζουν 70% το τελευταίο 12μηνο.

Aπόδοση κεφαλαίων >> Συνολικά στο τρίμηνο, το περιθώριο κέρδους (προ φόρων) της Μerrill Lynch αυξήθηκε στο 27,8% από 18,9% ένα χρόνο πριν, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έκανε άλμα στο 17% από 10,5% στο α' τρίμηνο του 2003.

Σήμερα ανακοινώνει κέρδη τριμήνου η Βank of Αmerica, και αύριο η Citigroup.

Οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες από τις ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ισχυρά κέρδη α’ τριμήνου. Διπλάσια ήταν τα κέρδη της Goldman Sachs (1,29 δισ. δολ.), 35% υψηλότερα ήταν τα κέρδη της Μorgan Stanley (1,23 δισεκατομμύρια δολ.), υπερδιπλάσια κέρδη είχε η Lehman Βrothers (670 εκατ. δολ.), ενώ τα κέρδη της Βear Stearns ενισχύθηκαν κατά 32% στα 361,1 εκατομμύρια δολάρια.