You are here

ΔΝΤ: Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

27/03/2023 06:36

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, τόνισε την Κυριακή από την Κίνα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας σε συνεχή επαγρύπνηση παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες των ανεπτυγμένων οικονομιών κατευνάζουν τις ανησυχίες των αγορών.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο του 3,8%, ενώ οι προοπτικές, συνολικά, παραμένουν αδύναμες, ανέφερε στην διάρκεια του Φόρουμ για την ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Κίνα.

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% φέτος, πρόκειται να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις του τον επόμενο μήνα.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά στους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών, αλλά ακόμη κι έτσι χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Επομένως, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα χρέους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να χωρίσει τον κόσμο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ, με αποτέλεσμα «έναν επικίνδυνο διχασμό που θα άφηνε όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμη ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ 5,2% το 2023, πρόσφερε κάποια ελπίδα στην παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα οδηγεί σε αύξηση της ανάπτυξης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε άλλες ασιατικές οικονομίες, σημείωσε.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε πως προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα να εργαστούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να εξισορροπήσουν την οικονομία μακριά από επενδύσεις και προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, μέσω, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι όροι ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ έως και 2,5% έως το 2027 και κατά περίπου 18% έως το 2037, ανέφερε η Γκεοργκίεβα.

 

ΚΥΠΕ