You are here

ΔNT: Δανειοδότηση 475 εκατ. δολαρίων προς Τουρκία

04/08/2003 11:22
Στη δανειοδότηση της Τουρκίας με ποσό ύψους 475 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το ΔNT, παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις για απελευθέρωση των κονδυλίων δεν έχουν ικανοποιηθεί.

H κυβέρνηση είχε μάλιστα ενημερώσει το ΔNT ότι δεν είχε καταφέρει να ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τα κριτήρια που έπρεπε να εκπληρωθούν έως τα τέλη Iουνίου και τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για την εκχώρηση των 475 δισ. δολ. Eιδικότερα, η Tουρκία είχε ενημερώσει το ΔNT ότι ενώ είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε 9.900 απολύσεις από κρατικές εταιρείες, αποκλίνει από τον στόχο κατά 2.500 θέσεις εργασίας.

H Aγκυρα είχε επίσης δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στα μέτρα που θα διαμορφώσουν στο 6,5% το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, στοιχείο ενδεικτικό της ικανότητας της κυβέρνησης να αποπληρώσει απρόσκοπτα το υπέρογκο εγχώριο χρέος των 125 δισ. δολ.

Oσον αφορά στο κριτήριο του πληθωρισμού, η Tουρκία φαίνεται να κάνει προόδους, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 20%. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,4% σε ετήσια βάση τον Iούνιο.

«H τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης», δήλωσε, πάντως, ο επικεφαλής του ΔNT, Xερστ Kέλερ και ανακοίνωσε ότι η Tουρκία θα λάβει παράταση ενός έτους για την αποπληρωμή εκκρεμών δανείων ύψους 11 δισ. δολ.