You are here

ΔΝΤ: Δίνει $17,5 δισ. στην Ουκρανία

12/02/2015 14:21
Σε συμφωνία, σε επίπεδο τεχνικών στελεχών, για την παροχή 17,5 δισ. δολαρίων ήρθε το ΔΝΤ και η Ουκρανία, στο πλαίσιο τετραετούς προγράμματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε, “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ομάδα του ΔΝΤ που εργάζεται στο Κίεβο έχει φτάσει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών με την ουκρανική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίζεται από μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση 12,35 δισ. SDR (περίπου 17,5 δισ. δολάρια, 15,5 δισ. ευρώ) από το ΔΝΤ, καθώς και με πρόσθετους πόρους από τη διεθνή κοινότητα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι σκοπεύει να προτείνει το πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε η νέα αυτή ρύθμιση τεσσάρων ετών να υποστηρίξει την άμεση οικονομική σταθεροποίηση της Ουκρανίας, καθώς και μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολιτικής με στόχο την αποκατάσταση της ισχυρής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τον ουκρανικό λαό.

Στο μεταξύ, οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.