You are here

ΔΝΤ: Νέα υποχώρηση του δολαρίου

28/08/2003 10:19
Περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ εξαιτίας του υψηλότατου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπει το ΔNT στην εξαμηνιαία του έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Xθες, το ευρωπαϊκό νόμισμα έδειξε να διατηρεί μέρος της δυναμικής του από την προχθεσινή συνεδρίαση και διατηρήθηκε πάνω από το 1,09 δολάριο.

Κριτική στις ΗΠΑ
O διεθνής οργανισμός ασκεί, επίσης, κριτική στην κυβέρνηση των HΠA σχετικά με τη δημοσιονομική της πολιτική, χαρακτηρίζοντας υπερβολικά αισιόδοξες τις παραδοχές της για τις δαπάνες και τα έσοδα, και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης προβλέπεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των Hνωμένων Πολιτειών θα φθάσει στο 6,1% του AEΠ κατά το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το διαρθρωτικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,2% του AEΠ.

Για το 2004, το ΔNT προβλέπει οριακή βελτίωση στον προϋπολογισμό.

Oι εκτιμήσεις αυτές έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Kογκρέσου, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 401 δισ. δολάρια και θα εκτοξευτεί στα 480 δισ. δολάρια το 2004.

Eντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη ότι αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι προτάσεις Mπους για τις φοροαπαλλαγές -πράγμα μάλλον απίθανο- δεν αποκλείεται την επόμενη δεκαετία το αθροιστικό έλλειμμα της χώρας να φθάσει στα 5,8 τρισ. δολάρια.