You are here

ΔΝΤ: Παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% το 2003

27/08/2003 15:52
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προχωρούν οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εξαμηνιαία έκθεσή τους, της οποίας τα βασικά σημεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Στην έκθεση τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο στην κοινή ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνει στο Ντουμπάι, προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με 3,1% φέτος έναντι 3,2% που ανέφεραν στην προηγούμενη εκτίμησή τους. Παράλληλα αναθεωρούν πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξης στην ευρωζώνη, στο 0,7% από 1,1% και διατηρούν στο 2,2% τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν το σενάριο της μετριοπαθούς ανάπτυξης κατά το 2003 και της επιτάχυνσης της δραστηριότητας κατά το επόμενο έτος.

Για το 2004 προβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως στο 4%. Για τις ΗΠΑ προβλέπουν ανάπτυξη 3,6% και για την ευρωζώνη 1,9%.

Στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ επισημαίνουν και τους εξής κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας:

- Η αβεβαιότητα για τα κατάλοιπα τις παρατεταμένης χρηματιστηριακής διόρθωσης που επηρεάζει τις επενδύσεις στις βιομηχανικές χώρες
- Το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ που ενδέχεται να οδηγήσει σε βίαιη αναπροσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών
- η σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων
- οι ευάλωτες υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες
- κίνδυνοι στην Ιαπωνία και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία.