You are here

ΔΝΤ: Στα $226 τρισ. το παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος

14/10/2021 06:37

Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να φροντίσουν για αξιολόγηση των δαπανών, μετά την αύξηση που κατέγραψαν τα δημόσια χρέη το 2020, εν μέσω της πανδημίας, τονίζει την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το παγκόσμιο χρέος το 2020, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου και του ιδιωτικού δανεισμού, «αυξήθηκε κατά 14%, στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 226 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ «Fiscal Monitor».

Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 88 τρισεκατομμύρια δολάρια, κοντά στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά υπάρχει κίνδυνος το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος να γίνει δημόσιο χρέος, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

«Ένας σημαντικός αριθμός χωρών βρίσκεται» υπό πίεση χρέους ή σε υψηλό κίνδυνο πίεσης χρέους, δήλωσε ο Vitor Gaspar, διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

"Οι χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές στις δικές τους μοναδικές συνθήκες", τονίζει ο Gaspar.

Είναι «επείγον» να σημειωθεί πρόοδος σε ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει αυτές τις χώρες που κινδυνεύουν, είπε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναλάβουν δράση προτού λήξει η πρωτοβουλία αναστολής του χρέους που συμφώνησε η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, G20.

Τα τεράστια πακέτα οικονομικής στήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη "θα μπορούσαν να προσθέσουν αθροιστικά 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μεταξύ 2021 και 2026, εάν εφαρμοστούν πλήρως", τονίζει ο Gaspar.

ΚΥΠΕ