You are here

Δυναμικό άνοιγμα στη Wall, ενισχύεται η Ευρώπη

09/10/2003 17:21
Τα θετικότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επιχειρήσεων όπως η Yahoo! έδωσαν ώθηση στις κεφαλαιαγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Η Wall Street ξεκίνησε δυναμικά καθώς η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας (στα χαμηλότερα επίπεδα του 8μήνου) την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ προκάλεσαν ευφορία στην αγορά επιβεβαιώνοντας το θετικό αντίκτυπο της βελτίωσης των αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, οι πρώτες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές και υποδεικνύοντας ότι τόσο η παλαιά όσο και η νέα οικονομία αναπτύσσονται με υγιείς ρυθμούς. Ο υπερδιπλασιασμός των κερδών της Yahoo!, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, ήρθε να προστεθεί στην προχθεσινή αύξηση κατά 45% περίπου των κερδών της μεγαλύτερης βιομηχανίας αλουμινίου στον κόσμο, Alcoa.

Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές αποκτούν κίνητρα για τοποθετήσεις σε μετοχές, γεγονός που γίνεται φανερό και από την απότομη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η τελευταία εξέλιξη βέβαια ικανοποιεί τους επενδυτές στην Ευρώπη, που φοβούνται τις επιπτώσεις ενός ισχυρού ευρώ στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Για την ώρα όμως και στον απόηχο των επίσης θετικών στοιχείων για την ανεργία στη Γερμανία (απροσδόκητη μείωση του δείκτη στο 10,6% το Σεπτέμβριο), οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καλπάζουν λαμβάνοντας ώθηση από το δυναμικό άνοιγμα της Wall Street.

To αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, πάντως, είχε γίνει προφανές από την έναρξη των συναλλαγών όταν κατευθυνόταν σε πιο «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια.

Σ' αυτά συγκαταλέγονται μη-εξαγωγικές εταιρείες όπως οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και τράπεζες, όπως η γερμανική HVB. Η μετοχή της τελευταίας καταγράφει σημαντική άνοδο μετά την αποκάλυψη της πώλησης μιας ελβετικής θυγατρικής της στην επενδυτική τραπεζική στη Royal Bank of Scotland έναντι 500 εκατ. ελβετικών φράγκων. Η συμφωνία έδωσε ώθηση και στις μετοχές της βρετανικής τράπεζας.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Siemens, η μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της οποίας, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του παγκοσμίου μεριδίου αγοράς της στο γ΄ τρίμηνο του 2003, όπως επίσης και οι μετοχές των κατασκευαστών ημιαγωγών μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα οι ασιατικοί ανταγωνιστές τους, TSMC και UMC.