You are here

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν νέους τρόπους ενίσχυσης των παγκόσμιων κανόνων για βιομηχανικές επιδοτήσεις

15/01/2020 07:02

Η ΕΕ, η ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν χθες συμφωνία τους για ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και καταδίκασαν τις πρακτικές αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν ότι ο τρέχων κατάλογος επιδοτήσεων που απαγορεύονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις αγορές και τις εμπορικές επιδοτήσεις που υφίστανται σε ορισμένες χώρες.

Συμφώνησαν να προστεθούν νέοι τύποι απαγορεύσεων χωρίς όρους επιδοτήσεων στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο Επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά ότι αυτή η κοινή δήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ορισμένων θεμελιωδών ζητημάτων που στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο. "Η ΕΕ υποστηρίζει με συνέπεια ότι οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην επίλυση αυτών των προβλημάτων", ανέφερε. "Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία συμμερίζονται αυτήν την άποψη", σημειώνει. "Είμαι ευγνώμων στον Πρέσβη Lighthizer και στον Υπουργό Kajiyama για την εποικοδομητική συνεργασία τους", συμπλήρωσε ο Φιλ Χόγκαν. "Η δήλωση αυτή αποτελεί επίσης σύμβολο μιας εποικοδομητικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τριών μεγάλων παραγόντων του παγκόσμιου εμπορίου", καταλήγει.

ΚΥΠΕ