You are here

ΕΕ και Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση να συνεργαστούν για καταπολέμηση του ιού και ανάκαμψη

26/05/2020 15:18

Ο Shinzo Abe, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Κομισιόν, πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας, όπου εξέφρασαν τη βαθύτατη συμπάθειά τους στα θύματα της πανδημίας COVID-19,  αναγνώρισαν ότι η παγκόσμια αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αποτελεσματική πολυμέρεια απαιτούνται περισσότερο από ποτέ για να νικηθεί ο ιός, καθώς και για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις μαζί στη διεθνή σκηνή με βάση τις ήδη υπάρχουσες στενές και ισχυρές σχέσεις Ιαπωνίας - ΕΕ.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι τόσο η Ιαπωνία όσο και η ΕΕ προσπαθούν να σταματήσουν την πανδημία COVID-19, να προστατεύσουν ζωές και να μετριάσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες τους για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενώ προωθούν τον παγκόσμιο συντονισμό στα διεθνή φόρα.

Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της ικανότητας ετοιμότητας και ανταπόκρισης, της ανταλλαγής πληροφοριών με ελεύθερο, διαφανή και άμεσο τρόπο, και τη βελτίωση της διεθνούς ανταπόκρισης, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών διεθνών οργανισμών, επιβεβαίωσαν τον ρόλο του ΠΟΥ στον συντονισμό της καταπολέμησης της πανδημίας, χαιρέτισαν δε το πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμα στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το οποίο ζητά διαδικασία αμερόληπτης, ανεξάρτητης και περιεκτικής αξιολόγησης για την υπόθεση.

Επιβεβαίωσαν δε τη δέσμευσή τους για παγκόσμια συνεργασία και διαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων, διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων προκειμένου να τα καταστήσουν διαθέσιμα σε όλους σε προσιτή τιμή, ενώ ζήτησαν να γίνει το μελλοντικό εμβόλιο COVID-19 παγκόσμιο κοινό αγαθό και επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού χάσματος.

ΕΕ και Ιαπωνία τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και να ανοικοδομήσουν πιο βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικές οικονομίες, σύμφωνα με την Ατζέντα 2030, τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού, την απαλλαγή από τον άνθρακα, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η Ιαπωνία και η ΕΕ θα συνεργαστούν για τη διευκόλυνση της ροής ιατρικών προμηθειών, γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και άλλων αγαθών και υπηρεσιών διασυνοριακά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του COVID-19 είναι στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή, προσωρινά και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, ώστε να μην δημιουργούν περιττά εμπόδια στο εμπόριο ή διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ζήτησαν την αποφυγή περιττών ταξιδιωτικών και εξαγωγικών περιορισμών και θα συνεργαστούν για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του ΠΟΕ, μέσω της θέσπισης κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προώθηση ίσων όρων ανταγωνισμού, για την προώθηση διεθνών συζητήσεων στο πλαίσιο της Οσάκα. Επιβεβαίωσαν ότι οι υπηρεσίες μεταφορών πρέπει να αποκατασταθούν προοδευτικά με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια της δημόσιας υγείας, καθώς είναι βασικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.

Προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και άλλων ευάλωτων περιοχών, οι ηγέτες χαιρέτισαν αμοιβαία τη δέσμευση που ανέλαβε η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της, να εξασφαλίσει πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη γεωπολιτική κατάσταση υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και προσβλέπουν στην ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επιβεβαίωσαν ότι η πρόσβαση σε διαφανείς, έγκαιρες, αξιόπιστες και βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Αποτελεί το θεμέλιο της χρηστής διακυβέρνησης και ενισχύει την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των δημοκρατιών μας. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, σύμφωνα με κοινές αρχές όπως η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου.

Οι ηγέτες μοιράστηκαν την ανησυχία ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να κλιμακώσει ορισμένες περιφερειακές συγκρούσεις και να καταστήσει πιο δύσκολη την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Υποστήριξαν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός εν μέσω πανδημίας COVID-19 και επέμειναν στον σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών.

Τέλος, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ιαπωνίας-ΕΕ και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης.

ΚΥΠΕ