You are here

«Ειρήνη και ευημερία» γύρω από την Κίτρινη Γραμμή

03/10/2007 11:20
Της Έλενας Μπέλλη

Μόνον επενδυτικές προτάσεις φέρεται να κομίζει στην Πιονγιάνγκ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χουν, που ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στο βορρά χθες χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου. Έτσι, η δεύτερη διάσκεψη κορυφής από το τέλος του πολέμου δεν θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, πλην, ενδεχομένως της βελτίωσης της δημόσιας εικόνας και των δύο ηγετών.

Ενθουσιασμός

Ο Ρο διέσχισε την Κίτρινη Γραμμή, τη γραμμή εκεχειρίας που χωρίζει τις δύο χώρες και έγινε δεκτός από ενθουσιώδη πλήθη στον Βορρά. «Αυτή η γραμμή είναι το τείχος που χωρίζει ένα έθνος επί μισό αιώνα», δήλωσε, και υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες «για την ειρήνη και την ευημερία των δύο κρατών».

Αυτή η κίνηση αλλά και η απόφασή του να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ, που φιλοξένησε και την πρώτη διάσκεψη κορυφής το 2000, προκαλεί αντιδράσεις στη Σεούλ, όπου η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ρο ότι μόλις πέντε μήνες πριν αποχωρήσει από την εξουσία μεριμνά πρωτίστως για την υστεροφημία του.

Τον κατηγορούν επίσης ότι αποδεχόμενος να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, όταν βάσει της συμφωνίας του 2000 ήταν η σειρά του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, να επισκεφθεί τη Σεούλ, όχι μόνον προσδίδει αξιοπιστία στον αμφιλεγόμενο ηγέτη αλλά, όπως επισημαίνει ο Ραλφ Κόσα, του Pacific Forum, «βοηθά τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να προβάλει την εικόνα του ως του πραγματικού αυτοκράτορα της Κορέας».

Συνάντηση

Οι δύο ηγέτες συναντώνται επισήμως σήμερα, στη σκιά των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ. Μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που πάντως οδήγησε στην αλλαγή της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Πιονγιάνγκ καλείται να αφοπλιστεί με αντάλλαγμα την εισροή εκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνή βοήθεια.

Ωστόσο, η διάσκεψη κορυφής ελάχιστα θα συμβάλει προς την διευθέτηση των σχετικών εκκρεμοτήτων. Αυτό επιβεβαίωσε εξάλλου και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Κέισι, επισημαίνοντας ότι «ο δια-κορεατικός διάλογος δεν θα αλλάξει τις βασικές θέσεις στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις».