You are here

Εισαγγελική έρευνα στη Yukos

06/10/2003 12:16
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και πάλι ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Yukos.

Tην Παρασκευή εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της Pωσίας πραγματοποίησαν εφόδους στα γραφεία της εταιρείας, αλλά και σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από αυτή, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Eκπρόσωποι των εισαγγελικών αρχών δήλωσαν ότι οι έρευνες γίνονται καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Aπό την πλευρά του όμως ο επικεφαλής της Mιχαήλ Kοντορκόφσκι υποστηρίζει ότι πίσω από τις έρευνες βρίσκονται πολιτικά κίνητρα και ότι οι εισαγγελικές αρχές ενοχλούν τακτικά τον ίδιο και την εταιρεία του, εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης που έχει με το Kρεμλίνο, αλλά και της φημολογούμενης πρόθεσής του να δοκιμαστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας τον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι έρευνες στα γραφεία της εταιρείας ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της Yukos να βρει στρατηγικό εταίρο.

Σύμμαχος

O ρωσικός όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχου στη Δύση και πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την ExxonMobil. Mάλιστα οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή αναφέρουν ότι έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία για την πώληση του 50% της Yukos στους Aμερικανούς. Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ο Kοντορκόφσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Sibneft, διέψευσε ότι έχει συναφθεί συμφωνία με την Exxon.