You are here

Εισαγώμενα όλα τα κρούσματα στην Κίνα που απαγορεύει όλες τις πτήσεις

27/03/2020 11:59

Η Κυβέρνηση της Κίνας ετοιμάζεται να κλείσει προσωρινά τα σύνορα και να μειώσει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα 55 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από τα οποία τα 54 ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες, εξάλλου, καταγράφηκε κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του ιού, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία. Πέντε θάνατοι καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την αχανή κεντρική επαρχία που βρισκόταν σε καραντίνα στα τέλη Ιανουαρίου, προτού τα μέτρα αποκλεισμού να αρχίσουν να αίρονται προοδευτικά από την Τετάρτη.

Η Κίνα, όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο η παγκόσμια πανδημία, τοποθετεί πλέον ψηλά στις προτεραιότητές της σήμερα την αποτροπή του κινδύνου η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει στην επικράτειά της από το εξωτερικό. Η χώρα κατέγραψε 595 "εισαγόμενα" κρούσματα ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη. Πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους (90%) για Κινέζους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει προσωρινά τα σύνορα για τους περισσότερους αλλοδαπούς και ότι θα μειώσει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Οι περιορισμοί κλείνουν την πόρτα στους τουρίστες αλλά και στους αλλοδαπούς που ζουν στην Κίνα αλλά βρίσκονται σήμερα εκτός χώρας.

Τα ταξίδια για επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς λόγους εξαιρούνται. Οι κάτοικοι υπηρεσιακών και διπλωματικών διαβατηρίων επίσης εξαιρούνται. Από μεθαύριο Κυριακή, κάθε κινεζική αεροπορική εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί παρά μία πτήση εβδομαδιαίως με τρίτη χώρα.

Και κάθε ξένη εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί παρά μόνο μία πτήση εβδομαδιαίως προς την Κίνα. Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανερχόταν σε 81.340 και ο αριθμός των νεκρών σε 3.292 ως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, "πρέπει να ενωθούν" στον αγώνα εναντίον της πανδημίας , μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

"Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ" όσον αφορά τη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου, ο Σι παρότρυνε τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία. Κατά την κινεζική διπλωματία, ο Σι επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη.

Η περιφέρεια του Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα 40 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ ο κυβερνήτης του ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή έως την επόμενη χρονιά για να απολαύσουν από κοντά το θέαμα της ανθοφορίας των κερασιών. Εως χθες στο Τόκιο είχαν καταγραφεί 259 κρούσματα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Αεροσκάφος το οποίο εκτελεί "ειδική πτήση" αναχώρησε από το Καράκας για τη Μαδρίτη χθες Πέμπτη, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ευρωπαϊκών χωρών, με πάνω από 360 επιβάτες, ανάμεσά τους 139 Ισπανούς και 26 Γάλλους, αποκλεισμένους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για δύο εβδομάδες εξαιτίας της αναστολής των αεροπορικών συνδέσεων που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ενημέρωσε διπλωματική πηγή.

Στο αεροπλάνο της ισπανικής εταιρείας Plus Ultra επιβαίνουν μεταξύ άλλων 139 υπήκοοι της Ισπανίας, 69 υπήκοοι της Βενεζουέλας, 56 υπήκοοι της Ιταλίας, 44 υπήκοοι της Γερμανίας και 26 υπήκοοι της Γαλλίας. "Δεν πρόκειται για επαναπατρισμό. Κάθε επιβάτης κατέβαλε το αντίτιμο το εισιτηρίου", διευκρίνισε ο Γάλλος διπλωμάτης.

Η πτήση οργανώθηκε "από ευρωπαϊκές χώρες, με τον συντονισμό της Ισπανίας". Ολοι οι επιβάτες βρίσκονταν στη Βενεζουέλα για αναψυχή ή επαγγελματικούς λόγους. Αποκλείστηκαν εκεί μετά την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό που αποφασίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη χώρα, όπου το σύστημα υγείας έχει γονατίσει έπειτα από χρόνια κρίσης, έχει κηρυχθεί σχεδόν πλήρης καραντίνα από τη 17η Μαρτίου. Επιτρέπονται έξοδοι πολιτών από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή να πάνε να δουν γιατρό.

Χθες Πέμπτη, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενός 47χρονου. Σύμφωνα με τη Ροδρίγκες, έχουν διαγνωστεί μέχρι τώρα 107 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βενεζουέλα.

Το 24ο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι ρουμανικές Αρχές. Πρόκειται για μια 80χρονη, η οποία έπασχε από καρδιαγγειακές παθήσεις και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ιασίου.

Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στις 25 Μαρτίου και χθες αργά το βράδυ κατέληξε. Στο μεταξύ, μελέτη για την ανίχνευση των μολυσμένων ατόμων και την πρόληψη των σοβαρών μορφών του κορωνοϊού θα πραγματοποιήσει, σε δείγμα 10.500 ατόμων στο Βουκουρέστι, το Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών, έχοντας ήδη λάβει την έγκριση του νέου υπουργού Υγείας της χώρας Νέλου Τατάρου.

 Η Ουγγαρία θα επιβάλει περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους μεταξύ 28 Μαρτίου και 11 Απριλίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο Πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των κοινωνικών επαφών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί σε περίπου 10% του κανονικού τους ποσοστού, αλλά πρέπει να μειωθούν κι άλλο, επεσήμανε ο Ορμπάν.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα παρουσιάσει κάποια στιγμή κατά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου το σχέδιο δράσης της για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μετά τον νέο κορωνοϊό, πρόσθεσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός.

Ο Ορμπάν σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά προς το παρόν αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς προέχει να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές καθώς η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μακρά ανοδική τάση της επιδημίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, πρόσθεσε.

Καραντίνα στη Νότιο Αφρική

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν τα 1.000, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζβέλι Εμκίζε, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν και οι δύο πρώτοι θάνατοι στη χώρα, ενώ σήμερα ξεκινά καθολική καραντίνα διάρκειας τριών εβδομάδων.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε την καραντίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να "αποφευχθεί μια ανθρώπινη καταστροφή τεράστιων διαστάσεων".

"Σήμερα εμείς οι Νοτιοαφρικανοί ξυπνήσαμε με τα θλιβερά νέα ότι έχουμε τους πρώτους νεκρούς από την covid-19", δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000. Και οι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη νότια επαρχία Δυτικό Κέιπ, ο ένας σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ο άλλος σε δημόσιο.

Στο μεταξύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τέθηκε σε ισχύ καθολική καραντίνα στη χώρα με την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων. Η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ηπείρου από τον κορωνοϊό.

Στην Αφρική μόνο στην Τυνησία, τη Ρουάντα και τον Μαυρίκιο έχει μέχρι στιγμής επιβληθεί καθολική καραντίνα, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της στους φτωχούς πληθυσμούς των αφρικανικών χωρών μοιάζουν επικίνδυνες. Οι δέκα εκατομμύρια κάτοικοι της Κινσάσα, πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τίθενται σε καραντίνα από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες.

Η Σενεγάλη, η Κένυα και η Ακτή Ελεφαντοστού προτίμησαν να επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρας της υποσαχάριας Αφρικής, περιορίστηκε "να καλέσει" τους κατοίκους της πρωτεύουσας Αμπούτζα και του Λάγκος να μείνουν σπίτι τους.

Η Μπουρκίνα Φάσο έθεσε οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, "σε καραντίνα". Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η καθολική καραντίνα στη Νότια Αφρική ο Ραμαφόζα, φορώντας στολή παραλλαγής, απευθύνθηκε στον στρατό της χώρας λέγοντάς του ότι είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων.

Κλείνουν καφέ και εστιατόρια στη Ρωσία

 Η Ρωσία κλείνει από αύριο, Σάββατο, όλα τα καφέ και τα εστιατόρια της χώρας για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός. "Οι εκτελεστικές αρχές των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναστείλουν από τις 28 Μαρτίου και ως τις 5 Απριλίου του 2020 τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων εστίασης, με εξαίρεση τις αγορές εξ αποστάσεως", δίνει εντολή ο Μιχαήλ Μισούστιν σε έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ρωσική κυβέρνηση ζητεί επίσης από τις περιφερειακές αρχές να συστήσουν στους Ρώσους να περιορίσουν τα ταξίδια τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν για διακοπές ή τουρισμό, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό. Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για αργία την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, με καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων.

Επίσης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων παροχής βοήθειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανέβαλε την εκλογική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία θα του επιτρέψει δυνάμει να παραμείνει στην εξουσία για δύο επιπλέον θητείες. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είχε ήδη ανακοινώσει χθες, Πέμπτη, το κλείσιμο από τις 28 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου στην ρωσική πρωτεύουσα των εστιατορίων και των εμπορικών καταστημάτων, με εξαίρεση τα καταστήματα με τρόφιμα και τα φαρμακεία.

Επίσης είχε δώσει εντολή για υποχρεωτικό κατ`οίκον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Η Ρωσία έχει καταγράψει επισήμως 840 κρούσματα ασθενών του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων δύο έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΚΥΠΕ