You are here

Έκκληση Γκουτέρες για ενίσχυση διάθεσης εμβολίων

24/06/2021 13:59

Έκκληση για ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειες παραγωγής και διανομής εμβολίων στον πλαντήτη, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για επαφές με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι "ζούμε σε μια εποχή που η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ - και για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών σας ευχαριστώ διότι είστε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών".

Ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της "εκτός από τους τακτικούς προϋπολογισμούς διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ, παρέχουν στις υπηρεσίες του ΟΗΕ εθελοντές - κεφάλαια που προορίζονται για όλες τις αναπτυξιακές δραστηριότητες και άλλες κρίσιμες πτυχές του έργου μας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Σημείωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι επίσης "οι μεγαλύτεροι δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο με αυξανόμενες ανάγκες με περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα στο χείλος της πείνας ή των λιμοκτονικών συνθηκών και έχετε αυξήσει σημαντικά τους ανθρωπιστικούς σας προϋπολογισμούς".

"Σας ευχαριστώ που συνεργαστήκατε με τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσετε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε περισσότερες από 170 χώρες. Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας στη δέσμευσή μας να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, έως το 2030. Και υποστηρίξατε επίσης τις προσπάθειες υιοθέτησης και εφαρμογής των πιο φιλόδοξων θεσμικών μεταρρυθμίσεων των Ηνωμένων Εθνών εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας τον οργανισμό μας πιο ευέλικτο και κατάλληλο για σκοπούς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Τέλος, στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της υγείας συγχαίρω την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης και της υποστήριξής της στη διευκόλυνση COVAX και για την προσέγγιση της ομάδας της Ευρώπης για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας", επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.

"Και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στις δικές σας χώρες, στην πανδημία COVID 19, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, της Πορτογαλίας. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με κάθε τρόπο" είπε.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η πανδημία COVID 19 "αποκάλυψε εντελώς ανεπαρκή συστήματα υγείας, τεράστια κενά στην κοινωνική προστασία και διαρθρωτικές ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών".

"Ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν αργά να βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ, ο ιός παραμένει η εντυπωσιακή πραγματικότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, και ως εκ τούτου η επίλυση της πανδημίας προκαλεί περισσότερους θανάτους σήμερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, και τα εμβόλια είναι η μόνη μας έξοδος από αυτήν την κρίση".

Όπως είπε "πρέπει να θεωρηθούν ως παγκόσμιο κοινό αγαθό, διαθέσιμο και προσιτό σε όλους και αυτό δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ηθικό τεστ όλων των εποχών, αλλά είναι επίσης θέμα αποτελεσματικότητας καθώς ο ιός τείνει να μεταλλάσσεται, κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι εμβολιασμένοι", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Προειδοποίησε δε ότι "αντιμετωπίζουμε το φάντασμα ενός διχασμένου κόσμου", καθώς "σχεδόν το 90% των αφρικανικών χωρών αναμένεται να χάσουν το στόχο του Σεπτεμβρίου για εμβολιασμό του 10% των ανθρώπων τους".

"Και αν θέλουμε να εμβολιαστεί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, χρειαζόμαστε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δόσεις. Πρέπει να εντείνουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού", σημείωσε καλώντας τους πάντες να συμβάλουν.
"Και αυτό απαιτεί τη διερεύνηση όλων των επιλογών, από εθελοντικές άδειες και μεταφορές τεχνολογίας έως δημόσιο σύνδεσμο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ευελιξία σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μείωση των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι επίσης κρίσιμη για την ταχεία αύξηση της παραγωγής σε όλο τον κόσμο", επεσήμανε.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, των κυβερνοεπιθέσεων, της ρητορικής μίσους, της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, των διακρίσεων και των περιφερειακών κρίσεων.

Επιπλέον τόνισε ότι "πρέπει να συνεχίσουμε να διερευνούμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να βρούμε ειρηνικές λύσεις σε συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούμε τις βαθύτερες αιτίες τους, αλλά ίσως πιο σημαντικό από την επίλυση των συγκρούσεων είναι να αποφευχθούν και η πρόληψη πρέπει να γίνει η πρώτη μας προτεραιότητα".

Αναφερόμενος εκ νέου στη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, προειδοποίησε για τη διασύνδεσή της με το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αστικών, πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα. "Ορισμένες αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει βαριές αντιδράσεις ασφαλείας και μέτρα έκτακτης ανάγκης για να ποινικοποιήσουν το σύνολο των βασικών ελευθεριών και να ανατρέψουν τις εκλογικές διαδικασίες και η πανδημία έχει επίσης επιδεινώσει τις έντονες διακρίσεις εις βάρος γυναικών και κοριτσιών" είπε.

"Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις μορφές έχει εκραγεί από την ενδοοικογενειακή βία σε διαδικτυακή κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση και παιδικούς γάμους. Χαιρετίζω τις προσπάθειές σας για προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, παγκοσμίως, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα ευάλωτα άτομα εντός των συνόρων της ΕΕ, και συγκεκριμένα τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, ανεξάρτητα από το πως φθάνουν στις χώρες μας", ανέφερε.

"Γνωρίζω ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτελούν απειλή, αλλά πολύτιμη συμβολή στην ήπειρό μας. Ως πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχω δει τι σημαίνει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να βρουν τη δύναμη να εμπλουτίσουν τη ζωή άλλων. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων. Πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τις χώρες υποδοχής προσφύγων και πρέπει να επιδιώξουμε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης διέλευσης και προορισμού για την προώθηση τακτικών ασφαλών και ομαλών οδών μετανάστευσης" είπε ο κ. Γκουτέρες.

Απαντώνας αργότερα σε ερωτήσεις σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι "πρώτα απ `όλα, πριν από δύο χρόνια, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση εγκρίθηκε στο Μαρακές και το Παγκόσμιο Σύμφωνο ανοίγει το δρόμο για διεθνή συνεργασία μεταξύ χωρών καταγωγής χωρών καταγωγής χωρών προορισμού. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια τακτική, ασφαλής και καλά οργανωμένη μετανάστευση και ότι αυτός είναι ο πιο σημαντικός μας στόχος, παίρνουμε τη διαχείριση της μετανάστευσης από τους λαθρέμπορους, που παραβιάζουν δραματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάμε σε συνεργασία με κράτη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών".

"Αλλά για να είναι εφικτό, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να ενωθεί η Ευρώπη. Όχι, δεν υπάρχει τρόπος μόνο μια χώρα - και έχω την εμπειρία να είμαι Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας - δεν υπάρχει τρόπος μόνο μια χώρα να αντιμετωπίσει αυτά τα προκλητικά πλαίσια. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αλληλεγγύης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και για αυτό πρέπει να έχουμε μια νέα κατανόηση σχετικά με τη μετανάστευση" συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην 98χρονη μητέρα του, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, λέγοντας ότι όταν έψαχνε ανθρώπους να τη βοηθήσουν στο σπίτι, δεν βρήκε πολλούς Πορτογάλους για να προσθέσει ότι είναι σαφές ότι «η μετανάστευση είναι απαραίτητη. Είναι σαφές ότι η μετανάστευση αποτελεί σημαντική συμβολή στο μέλλον της ηπείρου μας».

"Η έκκλησή μου για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι να βοηθήσουν και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μορφές συνεργασίας σε όλες τις πτυχές" είπε προσθέτοντας ότι ολα μπορούν να γίνουν "μόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται, τόσο στην εσωτερική διαχείριση του προβλήματος όσο και στη διεθνή συνεργασία που απαιτείται".

Σε όλες τις χώρες οι κοινωνίες μας γίνονται πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές και πολυπολιτισμικές, και αυτό είναι ένας πλούτος, όχι απειλή, αλλά η επιτυχία της πολυμορφίας, δεν συμβαίνει αυθόρμητα, πρέπει να κάνουμε μια τεράστια επένδυση στην κοινωνική συνοχή, για να κάνουν κάθε κοινότητα να αισθάνεται ότι γίνεται σεβαστή η ταυτότητά τους, αλλά ταυτόχρονα είναι μέρος της κοινότητας στο σύνολό της. Και αυτή είναι μια τεράστια ευθύνη για τις Κυβερνήσεις παντού στον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη", κατέληξε.