You are here

Έκκληση Χαρίρι σε διεθνείς επενδυτές να επιλέξουν τον Λίβανο

11/02/2019 06:38

Στις συνθήκες ενότητας που δημιουργεί η πολιτική συναίνεση στον Λίβανο, μετά και από τον σχηματισμό Κυβέρνησης στη χώρα, αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, καλώντας παράλληλα τους διεθνείς επενδυτές να επιλέξουν τη χώρα του.
 
Ο σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε εφικτός μετά από σχεδόν 9 μήνες.
 
Μιλώντας στην 7η Σύνοδο Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, στο Ντουμπάι, ο κ. Χαρίρι έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν επενδυτές, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών.
 
Αναφερόμενος στην αποσύνδεση των πολιτικών εξελίξεων από την κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Χαρίρι έκανε λόγο για πολιτική ομοφωνία, λέγοντας ότι «αυτή είναι η μόνη ευκαιρία να σώσουμε τον Λίβανο, διαφορετικά η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει». 
 
«Το πρόγραμμα μας είναι η πολιτική σταθερότητα» είπε και κάλεσε τους επενδυτές να επιλέξουν τον Λίβανο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη θέσπιση νομοθεσίας για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενώ αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε θέματα υποδομών, λέγοντας πως πρέπει να επενδύσουμε στον ηλεκτρισμό.
 
Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα μηνύματα ενσωμάτωσης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, λέγοντας πως αυτό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να εξοικειωθούν οι συμπατριώτες του. Οι γυναίκες αποτελούν το 54% του πληθυσμού, το να μην εργοδοτούνται και να μένουν στο σπίτι ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ, πρόσθεσε.
 
Ρωτήθηκε τέλος και για τον πατέρα του και πρώην Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, ενόψει της 14ης επετείου της δολοφονίας του στις 14 Φεβρουαρίου και είπε πως η απώλεια είναι μεγάλη, για τη χώρα αλλά και τον ίδιο προσωπικά.
 
Πρέπει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Ραφίκ Χαρίρι, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τον Λίβανο όπως εκείνος ήθελε, κατέληξε.

ΚΥΠΕ