You are here

Έκλεισε το deal Santader και Αbbey έναντι 15,3 δισ. δολ.

27/07/2004 14:52
Toυ Κώστα Σαρρή

Συμφωνήθηκε η μεγαλύτερη τραπεζική εξαγορά στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο. Η Santader Central Ηispano, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία, συμφώνησε να εξαγοράσει την Αbbey, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βρετανία έναντι του ποσού των 8,3 δισ. στερλινών (15,3 δισ. δολ.).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά του προέδρου της ισπανικής τράπεζας, Εμίλιο Μποτίν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 7ετούς θητείας του έχει πραγματοποιήσει deal συνολικής αξίας 36 δισ. δολ. Η προσφορά της Santader έκλεισε στις 560 πένες ανά μετοχή.

Εξαγορές >> Η συμφωνία αυτή είναι το μεγαλύτερο τραπεζικό deal στη Βρετανία μετά την εξαγορά της Μidland από την ΗSΒC το 1992 και η αξία της ξεπερνά το τραπεζικό deal που έγινε στην Ευρώπη, πέρσι τον Ιούνιο, μεταξύ της Credit Αgricole και της Credit Lyonnais έναντι 16,6 δισ. ευρώ.

Με την εξαγορά της Αbbey, η Santader αποκτά 741 τραπεζικά υποκαταστήματα και περίπου 18 εκατ. πελάτες στη Βρετανία.

Η ισπανική τράπεζα θα πάρει μερίδιο 11% από την πίτα των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, συνολικής αξίας 1,37 τρισ. στερλινών. Η χορήγηση στεγαστικών δανείων στη Γηραιά Αλβιόνα τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 15%.

Απώλειες >> Η επέκταση της Santader στην Ευρώπη γίνεται για να αντισταθμιστούν απώλειες από τις προηγούμενες επεκτατικές κινήσεις της ισπανικής τράπεζας στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Santader έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εξαγορές, με κορυφαία την απόκτηση της Βanco Central Ηispano, αντί των 12 δισ. ευρώ το 1999. Στη Λατινική Αμερική έχει ξοδέψει πάνω από 17 δισ. ευρώ για εξαγορές.

Κέρδη >> Σε ομιλία του προς τους μετόχους, είπε ότι περιμένει τα καθαρά κέρδη της τράπεζας φέτος να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, από 2,61 δισ. ευρώ το 2003.

Ο ίδιος δηλώνει ότι φιλοδοξία του είναι να ανεβάσει την τράπεζα στην πρώτη 10άδα των τραπεζών παγκοσμίως από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Η Αbbey πασχίζει να βελτιώσει τη θέση της καθώς την τελευταία 2ετία έχει εγγράψει ζημιές ύψους 1,86 δισ. στερλινών. Η μετοχή της από τον Ιούλιο του 2001 έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της.