You are here

Εκπληξη εκφράζει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ για ορισμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

02/10/2020 11:59

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι σχολιάζοντας «ορισμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων» για την Αίγυπτο, τόνισε ότι «προκαλούν έκπληξη και είναι αντιφατικές».

Οπως είπε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του, Peter Szijjarto στο Κάιρο, όπου και πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση, «η Αίγυπτος έχει επίγνωση των συμφερόντων της και είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί, και όλοι θα έπρεπε να δώσουν προσοχή στον εαυτό τους και στο συμφέρον της χώρας τους».

«Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές δηλώσεις που ασχολούνται, εκφράζοντας την τουρκική άποψη, με αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Αίγυπτος, προκαλούν έκπληξη και είναι αντιφατικές», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σάμεχ Σούκρι. 

Πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις «χρησιμεύουν ως ισχυρισμός ότι υπάρχουν εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα συμφέροντα της Αιγύπτου από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των συμφερόντων της».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι δήλωσε με σημασία ότι «η Αίγυπτος είναι γνωστή για τη δέσμευσή της προς τους διεθνείς νομικούς κανόνες και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ως εκ τούτου υπογράφει συμφωνίες από μια υγιή διεθνή προοπτική».

Αναφέρθηκε επίσης έμμεσα στην τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ορισμένες αραβικές χώρες, εκφράζοντας το ερώτημα, «ποια είναι η νομιμότητα πάνω στην οποία κάποιοι κτίζουν αδικαιολόγητα τη στρατιωτική τους παρουσία σε αραβικές χώρες;»

Όπως υπενθυμίζει στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Αλ Αχράμ», «οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν ενταθεί από το 2013, από τότε που κηρύχθηκε έκπτωτος από Πρόεδρος της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος ήταν και στενός σύμμαχος της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αίγυπτος έχει καταδικάσει επανειλημμένα την υποστήριξη της Άγκυρας στην τρομοκρατική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας στη διχασμένη από τον πόλεμο Λιβύη, την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και την αναζήτηση αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και με την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο στενούς συμμάχους του Καΐρου.

Να σημειωθεί ότι «απευθυνόμενος σε μία τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας «ενοποιημένης και σταθερής αραβικής πολιτικής» κατά των «καταστρεπτικών πρακτικών» της Τουρκίας στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας καταλήγει ότι «η σύγκρουση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την υπογραφή της Αιγύπτου και της Ελλάδας για τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης τον Αύγουστο για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασης της Τουρκίας».

ΚΥΠΕ