You are here

Έκπληξη made in Japan

10/09/2003 12:34
Θεαματική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών καταγράφηκε για τον μήνα Ιούλιο από την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε το ΑΕΠ β' τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά 1%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,6%. Η ετήσια μεταβολή ανήλθε στο +3,9%, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η βελτίωση αυτή προήλθε λόγω της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών των επιχειρήσεων.

Θετικά τα μηνύματα και από την ανακοίνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον μήνα Ιούλιο, το οποίο παρουσίασε αύξηση κατά 34,6% και ανήλθε στα 1,34 τρισ. γεν.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο ήταν και η ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο παρέμεινε πλεονασματικό, για τον μήνα Ιούλιο, και ανήλθε στα 970 δισ. γεν.

Η επιβεβαίωση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ιαπωνία, δικαιολογεί την πρόσφατη άνοδο των ιαπωνικών χρηματιστηριακών τιμών, ενώ ενισχύει την εκτίμηση για επανεκλογή του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος, στις εκλογές που διεξάγονται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μικρή αντίδραση για το ιαπωνικό νόμισμα μετά την ανακοίνωση των θετικών αυτών μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς υπήρξε υπόνοια για νέα παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, νωρίτερα σήμερα το πρωί, στην περιοχή των 116,80.