You are here

Eκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στις ΗΠΑ

04/03/2021 06:37

Δύο μήνες αφότου πολλοί εν ενεργεία στρατιωτικοί και απόστρατοι συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός ξεκινά μια εκστρατεία για να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό στις τάξεις του, όμως η μάχη αυτή προβλέπεται δύσκολη, όπως παραδέχεται η ίδια η στρατιωτική ηγεσία.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Οστιν, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέχει αυτό το αξίωμα, διέταξε όλες τις μονάδες να οργανώσουν μια ημέρα συζητήσεων με θέμα τον εξτρεμισμό.

"Με ανησυχεί το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που φορά τη στολή του στρατιώτη, του ναύτη, του αεροπόρου, του πεζοναύτη, του εθνοφρουρού ή του λιμενικού, μπορεί να υιοθετεί τέτοιου είδους απόψεις ή, ακόμη περισσότερο, να ενεργεί με βάση αυτές", ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε ένα βίντεο.  "Όμως αυτό υπάρχει. Κάποιοι το κάνουν ακόμη και τώρα", πρόσθεσε.

Δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους διοικητές των μονάδων για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συζήτηση χωρίς να καταπατηθούν τα πολιτικά δικαιώματα του 1,3 εκατομμυρίου στρατιωτών.

Εάν κάποιος από αυτούς θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ανώτεροί του θα του υπενθυμίσουν ότι, δεδομένου ότι έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και σε όπλα, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να σταθμίζει την κρίση του και την αξιοπιστία του.

"Σε περίπτωση αμφιβολίας, η εθνική ασφάλεια είναι αυτή που προέχει", υπογραμμίζει το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο. Συστήνεται επίσης στους διοικητές να ξαναδιαβάσουν τον όρκο που δίνει ο κάθε στρατιώτης όταν εντάσσεται στη μονάδα του. Όλοι τους υπόσχονται μεταξύ άλλων "να στηρίζουν και να υπερασπίζονται το Σύνταγμα απέναντι σε όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς ή εσωτερικούς".

Ο στρατός ουδέποτε μέτρησε το εύρος του εξτρεμισμού στις τάξεις του, ενώ και οι εκθέσεις του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας "αγνόησαν" εδώ και πάνω από δέκα χρόνια τη διείσδυση των "υπέρμαχων της λευκής φυλής" στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. "Ο εξτρεμισμός είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται στις τάξεις του στρατού", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

ΚΥΠΕ