You are here

Eλάχιστη φορολόγηση για πλουσιότερους Αμερικανούς

28/03/2022 20:29

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν έναν ελάχιστο φόρο στον εισόδημά τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με μία πρόταση προϋπολογισμού που αποκάλυψε η Κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν

"Αυτός ο ελάχιστος φόρος θα ισχύει για τα 0,01% πλουσιότερα νοικοκυριά --εκείνα με περισσότερα από $100 εκ.-- και πάνω από τα μισά έσοδα θα προέρχονται μόνο από δισεκατομμυριούχους", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Θα εξασφάλιζε ότι, σε κάθε δεδομένο έτος, θα πληρώνουν τουλάχιστον το 20% του συνολικού τους εισοδήματος σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος", προσθέτει.

Η διάταξη στην πρόταση του ετήσιου προϋπολογισμού ικανοποιεί αίτημα των προοδευτικών βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος του Μπάιντεν, οι οποίοι ζήτησαν μέτρα για την αύξηση των φόρων στους πλουσιότερους Αμερικανούς ως τρόπο αντιμετώπισης της ανισότητας. Παρόμοιες προτάσεις συζητήθηκαν πέρυσι κατά τις διαπραγματεύσεις για το Build Back Better, ένα τεράστιο νομοσχέδιο δαπανών που πρότεινε ο Μπάιντεν για την ανανέωση των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά το οποίο έχει σταματήσει λόγω των διχασμών μεταξύ των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Ο προϋπολογισμός θα αυξήσει επίσης τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 28%, αντιστρέφοντας τη νομοθεσία που ψηφίστηκε επί του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ το 2017, που τον μείωσε στο 21%.

"Ενώ τα κέρδη τους έχουν εκτοξευθεί, η επένδυσή τους στην οικονομία μας δεν αυξήθηκε: οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν πήγαν προς τους εργαζόμενους ή τους καταναλωτές", δήλωσε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι ο νέος συντελεστής είναι "ακόμη ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από τα έτη μετά τη φορολογική περικοπή του 2017.

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε μια συμφωνία που έτυχε διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία θα επιβάλει ελάχιστο φόρο 15% στις εταιρείες παγκοσμίως. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η πρόταση προϋπολογισμού «περιέχει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους για να μειώσουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο».