You are here

Ελι Μπρόαντ: Η Αμερική βιώνει την χειρότερη περίοδο στην μεταπολεμική ιστορία της

01/07/2008 15:09
Η τρέχουσα περίοδος είναι για την αμερικανική οικονομία η "χειρότερη περίοδος" που μπορεί να θυμηθεί ως ενήλικος ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ελι Μπρόαντ που εκτιμά πως η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς ακινήτων θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια.

Η σημερινή κρίση "είναι χειρότερη από κάθε άλλη κρίση που ζήσαμε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα ο 75χρονος κ. Μπρόαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ωστόσο, ο κ. Μπρόαντ, ιδρυτής της κατασκευαστικής KB Home, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν λογικά μια ύφεση ανάλογη εκείνης που έπληξε την Αμερική τη δεκαετία του 1930, επειδή η χώρα διαθέτει σήμερα επαρκή "δίχτυα ασφαλείας".

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο εξάμηνο είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, τον Μάιο, χάθηκαν 49.000 θέσεις εργασίας από την αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί στο 5,5% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια.

"Είναι η χειρότερη περίοδος που έχω ζήσει ως ενήλικος", δήλωσε ο κ. Μπρόαντ αναφερόμενος στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί προτού αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Τράπεζες

Ο κ. Μπρόαντ αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο, λέγοντας ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να προστατευτούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι αμερικανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν έως και 65 δισ. δολάρια, αφού οι ζημίες και οι απομειώσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Μέχρι στιγμής, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη έχουν ανακοινώσει ζημίες και διαγραφές της τάξεως των 400 δισ. δολαρίων ως απόρροια της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ακίνητα

"Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν πιστεύει πως οι τιμές έχουν πιάσει πάτο", δήλωσε ο κ. Μπρόαντ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική αγορά ακινήτων. "Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κόσμο να αγοράσει σπίτια", πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για το μέλλον της Αμερικής.