You are here

Ελβετία: Πάγωσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία $7,9 δισ.

01/12/2022 16:27

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια), έχει «παγώσει» μέχρι σήμερα η Ελβετία, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ποσό, το οποίο παρουσιάζει διακυμάνσεις για αρκετούς μήνες, είναι σχεδόν περισσότερο κατά ένα δισεκατομμύριο φράγκα από το ποσό που έδωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) τον Ιούλιο.

Η Ελβετία, ένας αγαπημένος προορισμός για τους πλούσιους Ρώσους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχει επίσης κατάσχει 15 ρωσικά ακίνητα, όπως ανακοίνωσε.

Ο Έρβιν Μπόλινγκερ, υπεύθυνος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις στη SECO, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το ποσό που έχει παγωθεί, ανά πάσα στιγμή δεν «αντανακλά απαραίτητα την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελβετικές αρχές που επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη σειρά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, μερικές φορές δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία ως προληπτικό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδεσμευθεί ξανά μόλις υπάρξουν οι διευκρινίσεις.

Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία αποφάσισε τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας, υποχρεώνοντας τις τράπεζες της να διαβιβάζουν πληροφορίες για πελάτες ή εταιρείες που στοχοποιούνται.

Όπως και με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ, απαγορεύεται στις ελβετικές τράπεζες να δέχονται καταθέσεις από Ρώσους υπηκόους ή άτομα ή οντότητες με έδρα στη Ρωσία, άνω των 100.000 φράγκων και έχουν λάβει εντολή να δηλώσουν όλες τις υπάρχουσες καταθέσεις πάνω από αυτό το ποσό.

Συνολικά, έχουν αναφερθεί 46,1 δισεκατομμύρια φράγκα σε τέτοιες καταθέσεις, αλλά η SECO τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί «να εξισωθεί με το συνολικό ποσό των κεφαλαίων, ρωσικής προέλευσης, που διατηρούνται στην Ελβετία».