You are here

Εμπόριο, συμφωνία σύνδεσης και διεθνείς σχέσεις στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας στις Βρυξέλλες

25/04/2019 15:16
Αρχίζει στις 17:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και Πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker. Η Ιαπωνία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Shinzō Abe. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Federica Mogherini, ο ΑντιπρόεδροςJyrki Katainen και η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström θα είναι επίσης παρόντες.
 
Οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, να προωθήσουν την πολυμερή προσέγγιση καθώς και το ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο και να συντονιστούν ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (EPA) και της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (SPA).
 
Οι δύο πλευρές θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση για πλήρη και ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ), η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να δώσουν ώθηση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο για τη συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας  είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Όταν εφαρμοστεί πλήρως, το 97% των δασμών που εφαρμόζονται στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία,(1 δισ. Ευρώ ετησίως) θα καταργηθούν. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα δημιουργήσει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ, αφαιρώντας δασμούς σε προϊόντα όπως τα τυριά ή ο οίνος, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ στις ιαπωνικές αγορές. Θα ανοίξει επίσης τις αγορές υπηρεσιών και θα αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στις δημόσιες συμβάσεις.  Οι εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία έφταναν τα 64,7 δισ. Ευρώ σε αγαθά για το 2018 και 34,7 δισ. Ευρώ σε υπηρεσίες για το 2017. Η προβλεπόμενη ετήσια αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος της ΣΟΕΣ υπερβαίνει το 13%.
 
Επιπλέον συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης (SPA) επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου σε ένα ευρύ φάσμα διμερών, περιφερειακών και πολυμερών θεμάτων. Υπογραμμίζει τις κοινές αξίες και τις κοινές αρχές που αποτελούν τη βάση για τη βαθιά και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας ως στρατηγικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η συμφωνία, η οποία εκκρεμεί προσωρινά σε μεγάλο μέρος, θα ενισχύσει τις σχέσεις σε τομείς όπως η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, η συνδεσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η αλλαγή του κλίματος, καθώς και η προστασία των δεδομένων, η δικαστική συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου.
 
Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, η σύνοδος κορυφής θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί η δημιουργία μιας βιώσιμης εταιρικής σχέσης σύνδεσης με την Ιαπωνία. Η εταιρική σχέση θα περιλαμβάνει τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και οι ανταλλαγές ανθρώπων. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ενισχύσουν την ψηφιακή συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας και να επιβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξή τους για έναν ανοικτό, ελεύθερο και ασφαλή κυβερνοχώρο. Επιπλέον, η ΕΕ και η Ιαπωνία αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, την ασφαλή και προσιτή προμήθεια ενέργειας και την από κοινού χρηματοδότηση πανεπιστημιακών προγραμμάτων στα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά πανεπιστήμια.
 
Τέλος, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις ενέργειές της στο στενό του Κερτς. Οι ηγέτες θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους για την ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και θα καλέσουν όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ. Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο θα εξεταστεί επίσης, με τις δύο πλευρές να παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στο στόχο της επίτευξης πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποσυναρμολόγησης όλων των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας. Η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει το κοινό συμφέρον για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στη θάλασσα στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα. Σχετικά με το Ιράν, οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης και της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας (JCPOA).
 
ΚΥΠΕ