You are here

Εμβόλια, έλεγχοι ταξιδιωτών και χαλαρωτικά μέτρα στη διεθνή επικαιρότητα για τον SARS-CoV-2

27/05/2020 21:00

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη διάθεση εμβολίων για τον κορωνοϊό, η αύξηση των θανάτων στην Ιταλία, τα μέτρα στη Ρωσία και οι διαπιστώσεις για τη διενέργεια τεστ σε ταξιδιώτες πριν από την αναχώρηση ή η θερμομέτρησή τους κατά την άφιξη είναι επίσης εν πολλοίς αναποτελεσματικά, κυριαρχούν στις ειδήσεις που αφορούν την πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως θα δρομολογήσει "ανεξάρτητη έρευνα" προκειμένου να προετοιμασθεί για την αποτελεσματική επίβλεψη των πιθανών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 πριν και μετά τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ιταλία αυξήθηκε ο ρυθμός μετάδοσης του ιού όπως και ο αριθμός των νεκρών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 117 άνθρωποι και καταγράφηκαν 584 νέα κρούσματα. 2.433 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 505 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.729 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.732 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Συνεχίζει να μειώνεται, δηλαδή, ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας και όσων θεραπεύονται κατ`οίκον. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε κατά 187 κρούσματα. O αριθμός των νεκρών παρουσιάζει αύξηση: έχασαν τη ζωή τους 29 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 224 λιγότεροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας το 65% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λομβαρδία. Κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλη την Ιταλία (συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου) η οποία, κανονικά, θα πρέπει να ισχύσει από τις 3 Ιουνίου.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 231.139. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.072 Παράλληλα, 147.101 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 230.555 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.955 άνθρωποι, ενώ 144.658 είχαν θεραπευθεί.

Ελλάδα νέες προσβολές από τον ιό

Δεκαοκτώ νέες προσβολές από τον  SARS-CoV-2  στην Ελλάδα από τα οποία τα 11 αφορούν γνωστή  συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθέντων. 17 ασθενείς  νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε λειτουργία από την Πέμπτη πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης στο Ην. Βασίλειο

Την έναρξη λειτουργίας από την Πέμπτη ενός προγράμματος μαζικών διαγνωστικών εξετάσεων και ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ρωσία - εμβόλιο - κατάσταση προσβολής από τον ιό - χαλάρωση μέτρων και τεστ αντισωμάτων

Το Κρεμλίνο θα απαντήσει αργότερα στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στην on -line συνάντηση κορυφής που θα έχει ως θέμα το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο αριθμός των προσβολών από τον ιό  στην Ρωσία αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 8.338, φθάνοντας συνολικά τις 370.680. Οι νεκροί ανήλθαν σε 161 μέσα σε 24 ώρες, ενώ συνολικά έχουν φθάσει τις 3.968. Στη ρωσική πρωτεύουσα ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασε τις 2.140 και είναι ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τις 23 Απριλίου, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 73. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Μόσχα φθάνει τις 171.443, ενώ οι νεκροί φθάνουν τις 2.183. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μόσχα πήραν εξιτήριο το τελευταίο εικοσιτετράωρο 5.839 ασθενείς, δηλαδή 2,7 φορές περισσότεροι από τα κρούσματα που καταγράφηκαν, ενώ σε όλη την χώρα απονοσηλεύθηκαν 11.079 ασθενείς.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού αίρονται σταδιακά από την 1η Ιουνίου, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργγκέι Σομπιάνιν,. Ανακοινώθηκε επίσης ότι όλοι οι κάτοικοι της Μόσχας θα έχουν την δυνατότητα από την 27η Μαίου να κάνουν δωρεάν τεστ αντισωμάτων του κορωνοϊού σε 30 πολυιατρεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τα τεστ πριν από το ταξίδι δεν χρησιμεύουν πολύ στην αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της ΕΕ

 Το κλείσιμο συνόρων δεν βοηθά πολύ να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19, δήλωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα κράτη μέλη ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της άρσης ορισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε πως μέτρα όπως η διενέργεια τεστ σε ταξιδιώτες πριν από την αναχώρηση ή η θερμομέτρησή τους κατά την άφιξη είναι επίσης εν πολλοίς αναποτελεσματικά, αν και επιβεβαίωσε ότι τα ταξίδια διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη καμία οριστική συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU-CSU-SPD) για την επανεκκίνηση των διασυνοριακών ταξιδιών για τουρισμό στην Ευρώπη.

Περαιτέρω χαλάρωση στην Ελβετία

Η ελβετική κυβέρνηση, με μονάχα 10-15 νέα κρούσματα την ημέρα,αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ευρεία χαλάρωση των περιορισμών που εφάρμοσε λόγω της πανδημίας, δίνοντας το πράσινο φως, από το προσεχές Σάββατο, για τις αυθόρμητες συναθροίσεις έως 30 ανθρώπων. Επιπλέον, από την 6η Ιουνίου, θα είναι δυνατές όλες οι εκδηλώσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, με τη συμμετοχή έως 300 ανθρώπων, ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Γενεύη, όπως τον ΟΗΕ, να ξαναβρούν μια κάποια κανονικότητα.

ΚΥΠΕ