You are here

Εμβολιασμός και εργασία: Τι κάνει η Ευρώπη και τι οι ΗΠΑ

01/12/2021 10:45

Να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι τους αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους απαιτούν οι αμερικανικές εταιρείες - από την United Airlines έως τη Citigroup.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται και οι κυβερνήσεις ακολουθούν όλο και πιο σκληρή γραμμή.

Καθώς οι κανόνες σχετικά με την ιδιωτικότητα καθιστούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων «δεν έχει εμβόλιο, δεν έχει δουλειά», προκλητικές, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν άλλα μέτρα για να πείσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν.

Η Stellantis NV, η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Fiat, Peugeot και Chrysler, επιμένει να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι της στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί μία λιγότερο αυστηρή προσέγγιση, ζητώντας από τους υπαλλήλους να υπογράφουν δηλώσεις ότι δεν έχουν συμπτώματα ή ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σχεδόν το 40% των 530 ευρωπαϊκών εταιρειών δήλωσαν ότι εφαρμόζουν κίνητρα, όπως ρεπό και δώρα, για να πείσουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα της Littler.

Οι τακτικές υποδεικνύουν ότι οι εταιρείες στην Ευρώπη εξακολουθούν να παλεύουν με το πώς να επαναφέρουν τους υπαλλήλους με ασφάλεια στο γραφείο, μήνες μετά την ευρεία διάθεση των εμβολίων.

Στις ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες που επιβάλλουν εμβολιασμούς ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τον Σεπτέμβριο, έδωσε εντολή για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όλων των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και τους εργολάβους του δημοσίου.

Πηγή: Euro2day