You are here

Έναρξη εργασιών για αγωγό TAPI στο Αφγανιστάν

23/02/2018 10:41

Οι ηγέτες της ευρύτερης περιοχής ανακοίνωσαν την έναρξη στο Αφγανιστάν των κατασκευαστικών έργων για τον αγωγό φυσικού αερίου αξίας $8 δισεκατομμυρίων, ο οποίος θα συνδέει το πλούσιο σε ενεργειακούς πόρους Τουρκμενιστάν δια μέσου του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Ινδίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters το πρώην σοβιετικό Τουρκμενιστάν έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα αφότου η Ρωσία μείωσε την εισαγωγή φυσικού αερίου τα τελευταία λίγα χρόνια.

Το έργο αναμένεται να μεταφέρει 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το χρόνο δια μέσου 1.800 χιλιομέτρων από το Γκαλκινίς, του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Φαζιλκά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν στη Βόρειο Ινδία.

«Η Νότιος Ασία συνδέεται με την Κεντρική Ασία μέσω του Αφγανιστάν μετά από πάνω από ένα αιώνα διαίρεσης», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι. Μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμέντοφ, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχίντ Κχακάν Αμπάσι και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Μομπάσαρ Τζαγουέντ ‘MJ’ Άκμπαρ.

O αγωγός θα επιτρέψει στο Τουρκμενιστάν να έχει πρόσβαση σε νέους καταναλωτές στην Ασία και να μειώσει την εξάρτησή του από το Πεκίνο, το οποίο αγοράζει περίπου 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Το έργο θεωρείται επίσης ως η πλατφόρμα για την υλοποίηση φιλόδοξων περιφερειακών αναπτυξιακών στόχων.

«Ο TAPI θα μετατραπεί από ένας αγωγός φυσικού αερίου σε ένα διάδρομο ενέργειας και επικοινωνίας», ανέφερε ο κ. Αμπάσι προσθέτοντας ότι εκτός από την παροχή ενέργειας, η κατασκευή του αγωγού θα σημαίνει και την ανάπτυξη δρόμων, σιδηροδρόμων και δικτύων επικοινωνίας.  

Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης είχε ανακοινωθεί από το κράτος του Τουρκμενιστάν από την δεκαετία των 1990. Ωστόσο, η έναρξη των εργασιών καθυστέρησε λόγω των προβλημάτων διάσχισης του Αφγανιστάν.

Ο αγωγός θα επεκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσω περιοχών στο Νότιο Αφγανιστάν υπό των έλεγχο των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Ταλιμπάν οι οποίοι και μάχονται εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ που υποστηρίζεται από τη Δύση, αλλά η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να παρεμποδίσει το έργο.   

Την Παρασκευή οι Ταλιμπάν εξέδωσαν ανακοίνωση υποσχόμενοι την συνεργασία τους με το TAPI, αφού σύμφωνα και με τους ίδιους πρόκειται για ένα σημαντικό παράγοντα για την οικοδόμηση των οικονομικών υποδομών στο Αφγανιστάν.

ΚΥΠΕ