You are here

Energean: Γρήγορη τροχιά ανάπτυξης για ενεργειακά πρότζεκτ

26/05/2022 16:06

Εξαιρετικά ικανοποιημένος και αισιόδοξος δηλώνει ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας φυσικού αερίου Energean, που εδρεύει στο Ισραήλ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 «έγινε μια δυναμική αρχή». Τονίζει ότι η πρόοδος που σημειώνεται στα ενεργειακά πρότζεκτ της εταιρείας στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τρέχον έτος αναμένεται να «αναμορφώσει την εικόνα της Energean». Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος γεωτρήσεων Athena στην ισραηλινή θαλάσσια ζώνη και η υπογραφή εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων στην ισραηλινή αγορά αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια.

Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική έκθεση για την απόδοση της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2022, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, τα κέρδη ανέρχονται στα 170,7 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 (94,9 εκατ. δολ.).

Ο δείκτης EBITDAX για την ίδια χρονική περίοδο ανέρχεται στα 89,6 εκατ. δολ. σημειώνοντας αύξηση 172% σε σχέση με την αντίστοιχη απόδοση του πρώτου τριμήνου του περασμένου έτους (32,9 εκατ.δολ.).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τον Ιούνιο η Energean αναμένεται να παραλάβει στο Ισραήλ το νέο της πετρελαιοφόρο, που έχει ήδη αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη. Πριν λίγες εβδομάδες η Energean υπέγραψε συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου (0,8 bcm/έτος) στην ισραηλινή μονάδα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Hagit.