You are here

Ένεση $14 δισ. από Κίνα στη σκιά του σοκ της Evergrande

17/09/2021 14:07

Ενίσχυσε τις ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα η Κίνα, σε μία ένδειξη ότι οι Αρχές θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές, που ανησυχούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης και την κρίση χρέους της China Evergrande Group.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας εισήγαγε κεφάλαια 90 δισ. γουάν (14 δισ. δολάρια) μέσω συμφωνιών επαναγοράς 7 ημερών και 14 ημερών, που ήταν και το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο.

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά αυτόν τον μήνα που οι Αρχές διοχέτευσαν πάνω από 10 δισ. γουάν ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, σε μία μόνο μέρα.

Η κίνηση έρχεται καθώς η κρίση που αντιμετωπίζει η Evergrande προκαλεί ανησυχία για την υγεία της αγοράς ακινήτων της χώρας. Το άγχος αυξάνεται και λόγω της εποχικής ανόδου της ζήτησης για μετρητά, την ώρα που οι τράπεζες γίνονται λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν προς το τέλος του τριμήνου, καθώς προετοιμάζονται για κανονιστικούς ελέγχους. Η ρευστότητα τείνει επίσης να μειώνεται αυτή την περίοδο της χρονιάς, ενόψει διακοπών μιας εβδομάδας στις αρχές Οκτωβρίου.

«Η αποφυγή συστημικής πίεσης ρευστότητας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα της Κίνας και έχει τα μέσα για να το κάνει», έγραψαν σε ερευνητικό σημείωμα οι οικονομολόγοι της Société Générale, με επικεφαλής τον Wei Yao.

«Η κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς τύπου Lehman δεν αποτελεί κορυφαία ανησυχία μας, αλλά μια εκτεταμένη και σοβαρή οικονομική επιβράδυνση φαίνεται πιο πιθανή».

«Η κατάσταση της Evergrande και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη αγορά ακινήτων θα έχουν πολύ μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο στην κινεζική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη επιβολή κανονιστικών  ρυθμίσεων», σχολιάζουν αναλυτές.

Πηγή: Euro2day