You are here

Ενισχύεται η συνεργασία Αιγύπτου-Ιαπωνίας

23/08/2019 07:18

Μεγάλο βήμα στην ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου και της Αφρικής με την Ιαπωνία, αποτελεί η 7η Διεθνής Διάσκεψη του Τόκυο για την Αφρικανική Ανάπτυξη, που διεξάγεται από 28 έως 30 Αυγούστου στην πόλη Γιοκοχάμα, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να συμπροεδρεύει της παγκόσμιας αυτής συνάντησης με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό.
 
Πρόκειται για την πρώτη παρουσία Αιγυπτίου ηγέτη στη κρίσιμη αυτή συνάντηση της Αφρικής και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι θα ηγηθεί της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά θα δείξει στην πράξη τη βούληση της χώρας του να φέρει πιο κοντά το Κάιρο με το Τόκυο.
 
Ο Ιάπωνας Πρέσβης στο Κάιρο, Μασάκι Νόκι, επεσήμανε σε δηλώσεις του στον αιγυπτιακό Τύπο ότι «η συμμετοχή του Προέδρου Αλ Σίσι στη Διεθνή αυτή Διάσκεψη θα είναι καρποφόρα και σημαντική, καθώς θα προεδρεύσει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας των συνεδριάσεων για το άνοιγμα και το κλείσιμο της διάσκεψης, εκτός από τη συμμετοχή του σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της διάσκεψης», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή και παρουσία του Αιγυπτίου ηγέτη «θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου στην Ιαπωνία για τη Διάσκεψη Κορυφής της G20 και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe».
 
Να σημειωθεί, όπως προσθέτει ο Ιάπωνας Πρέσβης, ότι «το Κάιρο και το Τόκυο έχουν μια στρατηγική συνεργασία, με την Ιαπωνία να στηρίζει πολλά αναπτυξιακά έργα στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης».
 
Χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς εταίρους της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι το Κάιρο συμβάλλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες ολοκλήρωσης, προόδου και σταθερότητας, καθώς και στο σημαντικό ρόλο του στην ενεργοποίηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών στην Αφρική. «Η Αίγυπτος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας στην Αφρική και η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα που φιλοξενεί ιαπωνικές εταιρείες», είπε ο κ. Νόκι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε τα τρία τελευταία χρόνια η Αίγυπτος, που συμβάλλουν κατά πολύ στη βελτίωση διαφόρων οικονομικών δεικτών και, συνεπώς, στην είσοδο περισσότερων ιαπωνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο.
 
Παράλληλα, ο Ιάπωνας Πρέσβης επεσήμανε ότι «η Αφρική είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και θα υπάρξουν ορισμένες διμερείς συζητήσεις στο περιθώριο των δύο συνόδων κορυφής μεταξύ Αιγύπτου και Ιαπωνίας για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών».
 
Τέλος, πέρα από τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, θα πρέπει να σημειώσουμε, δήλωσε, ότι η Ιαπωνία συνδέεται με την Αίγυπτο και με ένα άλλο κορυφαίο και σε πολιτιστικό και σε συμβολικό επίπεδο με την Χώρα του Νείλου, και αυτό είναι το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, που θα εγκαινιαστεί του χρόνου δίπλα από τις Πυραμίδες, για την κατασκευή του οποίου το Τόκυο έχει παραχωρήσει ένα σημαντικό δάνειο ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων», ενώ «Ιάπωνες ειδικοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Αίγυπτο για την αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιοτήτων».
 

ΚΥΠΕ