You are here

Εντείνονται οι πιέσεις στο δολάριο

09/10/2003 13:46
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι μηνών έναντι του ευρώ και της τελευταίας τριετίας έναντι του γεν υποχώρησε σήμερα το δολάριο, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές θα το αφήσουν να εξασθενήσει στο πλαίσιο διόρθωσης του διογκούμενου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Αν και θεωρείται ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι παρενέβησαν σήμερα δύο φορές πωλώντας γεν για δολάρια, η αποφασιστικότητά τους να συγκρατήσουν την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος δοκιμάζεται από μία αγορά που έχει αναθαρρήσει από την κατά τα φαινόμενα στάση ελεύθερης διαμόρφωσης των ισοτιμιών που τηρούν αξιωματούχοι σαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

«Υπάρχει γενική συναίνεση ότι το ευρώ θα αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να το εμποδίσει», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής στη National Australia Bank για τις αγορές συναλλάγματος Τιμ Φοξ και την άποψή του φαίνεται να συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Το δολάριο εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 108,88 γεν, πριν ανακάμψει στη συνέχεια πάνω από τα 109 γεν. Ταυτόχρονα, το ευρώ αναρριχήθηκε στα 1,1862 δολάρια ανά ευρώ πριν διολισθήσει αργότερα σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Στις 13:00 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,1823 δολ. ανά ευρώ.