You are here

Εντοπίστηκαν στο Μεξικό 222 μυστικοί ομαδικοί τάφοι με 337 πτώματα από την 1η Δεκεμβρίου

15/05/2019 07:29

Οι μεξικανικές αρχές έχουν βρει 337 ανθρώπινα λείψανα σε μυστικούς τάφους από την 1η Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του Αλεχάντρο Ενσίνας χθες.

Τοποθετούμενος με τον αρχηγό του Κράτους στο πλευρό του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ενσίνας είπε ότι έχουν εντοπιστεί 222 μυστικοί τάφοι με συνολικά 337 πτώματα, στην πλειονότητά τους στις Πολιτείες Βερακρούς, Σονόρα, Σιναλόα, Γκερέρο και Κολίμα. Οι Πολιτείες αυτές αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που δολοφονούν και απαγάγουν τα τελευταία χρόνια.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2018 - ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Ο Ενσίνας, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε ότι αυτός είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί σε μυστικούς τάφους, πολύ συχνά ομαδικούς. Ο κατάλογος που έδωσε ο υφυπουργός δεν έγινε σαφές εάν συμπεριλαμβάνει τα 38 πτώματα που αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως έχουν βρεθεί στη Γουαδαλαχάρα, σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στην μητροπολιτική περιοχή, ανάμεσά τους και τάφους που βρίσκονταν μέσα σε φυλακή.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει στοιχεία για όλους τους μυστικούς ομαδικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έκανε λόγο για μια "πολύ θλιβερή περίοδο" για τη χώρα του, επικρίνοντας τους προκατόχους του για αυτή την "κληρονομιά". Πάνω από 250.000 έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί αφότου ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών.

"Πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για αυτούς τους μυστικούς τάφους. Παρότι αυτό θα είναι οδυνηρό, πρέπει να μάθουμε τι έγινε στ` αλήθεια και τι, δυστυχώς, συνεχίζει να γίνεται", τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ. Μέχρι σήμερα, η μοναδική επίσημη καταγραφή που υπάρχει είναι αυτή της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: σε αυτή γίνεται λόγος για 855 ομαδικούς τάφους, που περιείχαν 1.548 πτώματα και βρέθηκαν από το 2007 ως το 2016. Ομως ανεξάρτητες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι είναι πολύ περισσότεροι, επισήμανε ο Ενσίνας.

Μια δημοσιογραφική έρευνα έκανε λόγο για 1.978 ομαδικούς τάφους με συνολικά 2.884 πτώματα. Πάντως "η προτεραιότητα είναι να μεταχειριζόμαστε τα πτώματα με αξιοπρέπεια, να τα αναγνωρίζουμε και να τα παραδίδουμε στις οικογένειες", ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών. Κατά τις μεξικανικές αρχές, πάνω από 40.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν εξαφανιστεί και η τύχη τους αγνοείται.

ΚΥΠΕ