You are here

Εντοπίστηκαν στο Πεκίνο πρώτα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του COVID

20/01/2021 16:03

Στην εστία της επιδημίας COVID-19 που εντοπίστηκε σε προάστιο στο νότιο Πεκίνο βρέθηκαν δύο κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Τα κρούσματα αυτή εντοπίστηκαν στο προάστιο Ντασίνγκ και είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται στην πρωτεύουσα της Κίνας, η οποία μέτρα 21 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ότι εντόπισε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού σε μια φοιτήτρια που έφτασε στη Σανγκάη από τη Βρετανία.

Εξάλλου, η Ινδία άρχισε σήμερα να διανέμει εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις γειτονικές της χώρες, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, με το πρώτο φορτίο να στέλνεται στο μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια. Το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ είπαν πως αναμένουν παραδόσεις αύριο, Πέμπτη. Ο μοναδικός γείτονας που είναι απών από τον κατάλογο της Ινδίας, εκτός από την Κίνα, είναι ο περιφερειακός της αντίπαλος, το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο. Πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξαρτώνται από την Ινδία, τη μεγαλύτερη παρασκευάστρια εμβολίων στον κόσμο, για προμήθειες προκειμένου να ξεκινήσουν προγράμματα ανοσοποίησης από την COVID-19.

Η Τουρκία εμβολίασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες κατά την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd, όπως προκύπτει σήμερα από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε με τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας και έπειτα ακολούθησαν οι ηλικιωμένοι. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά τις δύο πρώτες ημέρες αλλά ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε έκτοτε σε περίπου 100.000 άτομα ημερησίως.
 
Το Βατικανό ξεκίνησε σήμερα τους δωρεάν εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού των αστέγων της Ρώμης. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό δωμάτιο της Αίθουσας Ακροάσεων πάπας Παύλος ο ΣΤ`, την τεράστια αίθουσα για το κοινό όπου τελείται το εβδομαδιαίο κήρυγμα του πάπα, η οποία όμως έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τη διαδικασία επέβλεπε ο 57χρονος καρδινάλιος Κόνραντ Κρατσιέφσκι, ο πολωνός επικεφαλής του παπικού γραφείου φιλανθρωπίας, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά ηγετικό ρόλο στην φροντίδα των αστέγων της Ρώμης. Περίπου 25 άστεγοι, οι οποίοι φροντίζονταν στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται το γραφείο αυτό, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου και μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα εμβολιαστούν και άλλοι, ανέφερε μια ανακοίνωση. Την περασμένη εβδομάδα ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο προηγούμενος πάπας, ο 93χρονος Βενέδικτος, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.
 
Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή η εταιρεία Pfizer και ο εταίρος της, η BioNTech, είναι ενοχλητικές και θέτουν σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα. "Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εμβολιασμούς με ό,τι μας έχει παραδοθεί", δήλωσε ο Γενς Σπαν. Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στις χώρες μέλη εξαιτίας των κατασκευαστικών έργων που πραγματοποιούνται στο εργοστάσιό της στην πόλη Πιρς του Βελγίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γερμανικό Υπουργείο Υγείας.
 
Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την επιβολή lockdown, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, μετάδωσε ο σταθμός RTL. Από την Παρασκευή και μεταξύ των ωρών 20:30 και 04:30 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για έκτακτους λόγους, εξήγησε το RTL επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε Σιμπουσίσο Μόγιο, ο οποίος είχε προσβληθεί από COVID-19, απεβίωσε, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζορτζ Σαράμπα. Ο πρώην στρατηγός Μόγιο ήταν αυτός που ανακοίνωσε το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του επί μακρόν ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε τον Νοέμβριο του 2017. Ο Μόγιο πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, πρόσθεσε ο Σαράμπα.