You are here

Επαναλειτουργούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Σαγκάη

18/05/2022 10:52

Οι αρχές της Σαγκάης έδωσαν έγκριση σε 864 από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της πόλης να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους, ανέφεραν τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος την Τετάρτη, καθώς χαλαρώνει σταδιακά το lockdown σε όλη την πόλη που ξεκίνησε πριν από επτά εβδομάδες.

Η κίνηση είναι μέρος του σχεδίου του χρηματοπιστωτικού κόμβου να ανοίξει ευρύτερα ξανά και να επιτρέψει την επανέναρξη της κανονικής ζωής, μετά τη θέσπιση του lockdown για να περιοριστεί το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα.

Το Σύστημα Συναλλάγματος της Κίνας, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, το Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης και το Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Κίνας, ήταν μεταξύ των 864 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μπήκαν στη «λευκή λίστα» εταιρειών που επιτρέπεται να συνεχίσουν τις εργασίες τους που δημοσιεύτηκε από το Δημοτικό Financial Regulatory Bureau της Σαγκάης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η Τράπεζα Επικοινωνιών και τα υποκαταστήματα στη Σαγκάη άλλων κρατικών τραπεζών, όπως η Τράπεζα της Κίνας, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας και η Οικοδομική Τράπεζα της Κίνας, βρίσκονται επίσης στη λίστα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο έλαβαν προτεραιότητα, ανέφεραν οι πηγές, ενώ πρώτα λήφθηκαν υπόψη και εκείνα που λειτουργούσαν υπό τη λεγόμενη διαχείριση «κλειστού βρόχου» ή παρείχαν βασική οικονομική υποστήριξη σε εταιρείες για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Οι αρχές της Σαγκάης σχεδιάζουν να δημοσιεύουν περισσότερες «λευκές λίστες» σε εβδομαδιαία βάση, επιτρέποντας σε περισσότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρυθμιστικού γραφείου.

Η κυβέρνηση της Σαγκάης δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα του Reuters για σχολιασμό. Η κρατική εφημερίδα Shanghai Securities News ανέφερε την έγκριση νωρίτερα την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 20.000 τραπεζίτες, έμποροι και άλλοι εργαζόμενοι έχουν κοιμηθεί στους πύργους των γραφείων τους στην περιοχή Lujiazui της Σαγκάης από τα τέλη Μαρτίου για να διατηρήσουν τον τεράστιο οικονομικό κόμβο της Κίνας σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η Σαγκάη έχει ήδη επιτρέψει σε βασικούς κατασκευαστές από κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι βιοεπιστήμες, τα χημικά και οι ημιαγωγοί να ξαναρχίσουν την παραγωγή από τα τέλη Απριλίου, αφού το τελευταίο κύμα μόλυνσης έδειξε σημάδια σταθεροποίησης στον εμπορικό κόμβο που άφησε τη συντριπτική πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της να περιοριστεί στο σπίτι.

Εξάλλου, οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν διπλασιάσει την υποστήριξη στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο αλλάζει την πορεία του προς έναν κλάδο που είχε καταστείλει μέχρι την ανάκαμψη του ιού.

Η καθολική χρήση εφαρμογών από το κινεζικό κοινό που εξορθολογίζουν τις πληρωμές στις καθημερινές ανάγκες, από τις μεταφορές έως τις αγορές, έχουν συμβάλει στην άνθηση της λεγόμενης «οικονομίας της πλατφόρμας» της Κίνας -- στην οποία το έντονο εμπόριο λαμβάνει χώρα σε ψηφιακούς χώρους που ελέγχονται από τεχνολογικούς γίγαντες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He και άλλοι κομμουνιστές ηγέτες απευθύνθηκαν σε στελέχη, όπως ο Robin Li της Baidu -- που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη μηχανή αναζήτησης και την υπηρεσία χαρτογράφησης -- και τον Zhou Hongyi της εταιρείας ασφάλειας Διαδικτύου Qihoo 360, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά την Τρίτη.

Ο Liu προσέφερε υποστήριξη για «τη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας και της ιδιωτικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV.

Υποσχέθηκε επίσης να «υποστηρίξει τις ψηφιακές εταιρείες που εισάγονται σε εγχώριες και ξένες κεφαλαιαγορές», ανέφερε το CCTV.

Κάτω από την τεχνολογική καταστολή, αυξήθηκαν σημαντικά οι μεγάλες εταιρείες που εισήχθησαν σε αγορές στο εξωτερικό, από την Alibaba's Ant Group και την Didi Chuxing (η κινεζική Uber), ενώ επιβλήθηκαν εκατομμύρια δολάρια πρόστιμα για αντιμονοπωλιακές συμφωνίες και παραβιάσεις δεδομένων σε τεχνολογικούς γίγαντες.

Στο μεταξύ, τα οικονομικά δεδομένα της Κίνας υποδεικνύουν όλο και περισσότερο τις θλιβερές συνέπειες της πολιτικής του Πεκίνου για μηδενικά κρούσματα.

Τη Δευτέρα, η χώρα είπε ότι οι λιανικές πωλήσεις και η εργοστασιακή παραγωγή είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα μεγέθη από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο ψηλότερο σημείο της από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας αυξήθηκαν στα τέλη Απριλίου, αφού αξιωματούχοι υποσχέθηκαν υποστήριξη για εταιρείες διαδικτύου σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

ΚΥΠΕ