You are here

Επέκταση ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα

13/05/2021 07:11

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν χθες Τετάρτη σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.

Μέχρι τώρα, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στο βόρειο τομέα της χώρας. Όμως σήμερα ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραήλ, στη Γαλιλαία (βόρεια). Από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις "απέτυχαν", ενώ "εκατοντάδες" ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας. Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν σκοτωθεί 67 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 388 τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο "σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς" στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα. Έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το Υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν.

Στο μεταξύ, ένας από τους δύο επικεφαλής ραβίνους του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση χθες για αυτοσυγκράτηση, καθώς μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια εξάπλωση των επιθέσεων στον δρόμο από Εβραίους εναντίον μελών της αραβικής μειονότητας της χώρας, μερικοί από τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει βίαιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

"Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε προκλητικές ενέργειες και να βλάψουμε ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σεφαραδίτης μεγάλος ραβίνος του Ισραήλ, Γιτζάκ Γιόσεφ. "Η Τορά του Ισραήλ δεν δίνει καμία άδεια να παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του και να ενεργεί βίαια", είπε.

Οι απώλειες για τους Παλαιστινίους

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Νάμπλους, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, γεγονός που αύξησε σε τρεις τον αριθμό των νεκρών σε επεισόδια χθες Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τα βίαια επεισόδια στη Δυτική Οχθη, στην Ιερουσαλήμ και σε ισραηλινές πόλεις με "μεικτό", αραβοϊσραηλινό πληθυσμό.

Εξάλλου, ο Χουσέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, ανέφερε ακόμη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια "επιχειρησιακής δραστηριότητας", όταν ξέσπασαν "βίαιες ταραχές" και στρατιώτες είδαν "ταραχοποιούς" που ετοιμάζονταν να πετάξουν αντικείμενο εναντίον συναδέλφων τους, "αντέδρασαν και άνοιξαν πυρ".

"Ευχαριστώ τη μεγάλη αδελφική χώρα, την Αίγυπτο, που άνοιξε όλα τα νοσοκομεία της στο βόρειο Σινά για να δεχτεί τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας" έγρραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ευχαριστώντας την Αίγυπτο για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα,

Το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για την υποδοχή τραυματιών πολιτών από τη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής "Αίντ Ελ Φιτρ" που ακολουθεί της ολοκλήρωσης του ιερού για τους Μουσουλμάνους μηνός του Ραμαζανίου. "Ευχαριστώ πολύ τον Ερυθρό Σταυρό της Αιγύπτου και όλη τη χώρα και ως λαό και ως κυβέρνηση", προσέθεσε.

"Το άνοιγμα της διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο σε τραυματίες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά της Λωρίδας, οι οποίες άφησαν νεκρούς περισσότερους από 53 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών, και περισσότερους από 300 τραυματίες", επισημαίνει η "Αλ Αχράμ".

ΚΥΠΕ