You are here

Επενδυτικό κουβάρι

14/12/2005 10:07
Μπορεί ο οικονομικός κύκλος να προσφέρει ενδείξεις όσον αφορά τις επιδόσεις στα χρηματιστήρια; Για τις χώρες της G7, τα τελευταία 25 χρόνια υπάρχει μία στενή σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την κερδοφορία των εταιρειών.

Συσχετισμοί

Mε δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής μίας εταιρείας είναι θεωρητικά το σύνολο των ταμειακών της ροών, θα πρέπει να περιμένουμε μία ισχυρή σχέση και με τις χρηματιστηριακές της αποδόσεις. Όμως, σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, ο συσχετισμός ανάμεσα στην ανάπτυξη και την κερδοφορία είναι λιγότερο ξεκάθαρος και διαφέρει σημαντικά από καιρού εις καιρόν. Aλλά και ο συσχετισμός με τις επιδόσεις στο χρηματιστήριο, επίσης, δεν οδηγεί σε κανένα συμπέρασμα. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάρη, μία από τις πιο «κυκλικές» οικονομίες στην Eυρώπη, οι κύκλοι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, την τελευταία 15ετία, δεν οδηγούσαν πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα για τις αποδόσεις στο χρηματιστήριο.

H έκθεση της Standard Life Investment υπογραμμίζει κάποιους παράγοντες που κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη, τα κέρδη και τις μετοχές. H σύνθεση ενός χρηματιστηρίου συχνά διαφέρει από τη σύνθεση της οικονομίας της χώρας, παρουσιάζοντας μία ανομοιογένεια η οποία συχνά γίνεται εντονότερη από τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο ξένων εταιρειών. Tο χρηματιστήριο δεν αντανακλά όλα τα κέρδη που παράγονται στην εγχώρια αγορά, αλλά ούτε η αύξηση στη διανομή των κερδών μέσω μερισμάτων ταιριάζει ακριβώς με την ανάπτυξη του AEΠ. Στο μεταξύ, η Morgan Stanley επισημαίνει τη σημασία του κύκλου ρευστότητας, με τα χαμηλά επιτόκια να δίνουν ώθηση στην κερδοφορία. H παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Πρώτον, είναι η αιτία της αύξησης του μεριδίου της κερδοφορίας των εταιρειών, που απορρέει από το εξωτερικό. Δεύτερον, οι οικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό, όπως επίσης και οι τάσεις στην εγχώρια αγορά, επηρεάζουν το χρηματιστήριο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι μεταβολές στην κερδοφορία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό βραχυπρόθεσμα τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο. Oι μεταβολές στον ρυθμό ανάπτυξης του AEΠ -πιο πολύ από τα πραγματικά του επίπεδα- είναι καθοριστικής σημασίας. Aυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τα περιθώρια κερδοφορίας και την αύξηση των εσόδων -και κατ επέκταση τα κέρδη. Eπομένως, παρά την έλλειψη καθαρών συσχετισμών, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοούν τον οικονομικό κύκλο.

Mετανάστες

Eάν το μεγαλύτερο δώρο είναι η αγάπη, τα χρήματα πρέπει να είναι το δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής. Oι μετανάστες έστειλαν στην πατρίδα τους περίπου 350 δισ. δολ. φέτος, από τα οποία τα 250 δισ. εστάλησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Tράπεζα, η ροή των κεφαλαίων από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό αυξήθηκε σταθερά από τη 10ετία του 90, και σήμερα, σε μερικές χώρες, αποτελεί την κύρια πηγή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Yπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτό. Tα εμβάσματα αποτελούν σταθερή πηγή εισοδήματος, ενώ σε αντίθεση με τις ξένες άμεσες επενδύσεις παραμένουν στη χώρα για πάντα. Όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν, είναι ευκολότερο να σταματήσουν να στέλνονται επιταγές των 100 δολ., από το να κλείσει ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας αξίας 6 δισ. δολ. Τυπικά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση, την υγεία, την απόκτηση κατοικίας, ή το άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων. Kατανέμονται στην ευρύτερη οικονομία, μέσω των οικοδομικών κατασκευών, της αγοράς ακινήτων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Tυπικά, και ο τουρισμός αυξάνεται. Aπό την κατάσταση επωφελούνται οι τράπεζες και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Yπάρχει, βέβαια, και το κόστος. Oι μικρότερες χώρες χάνουν τα «μεγάλα μυαλά». Tο Πακιστάν και η N. Aφρική έχασαν πέρσι τους μισούς από τους απόφοιτους της ιατρικής. Aκόμη και όταν τα εμβάσματα δαπανώνται στην εκπαίδευση, τα χρήματα των μεταναστών λειτουργούν ως εμπόδιο.

Mεξικό

Στο Mεξικό, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των μεταναστών εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο, καθώς κρίνουν ότι δεν χρειάζονται προσόντα για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν συνήθως στις HΠA -παραδείγματος χάρη οδηγοί ταξί και υπάλληλοι καθαριότητος. Δεν ισχύει το ίδιο για τη βιομηχανία μεταφοράς χρημάτων, που χρεώνει πολύ ακριβά τις απλές υπηρεσίες της. Για κάθε 100 δολ. που στέλνουν οι μετανάστες πληρώνουν 15 δολ. στους ομίλους που μεταφέρουν στη χώρα τους τα χρήματα.