You are here

Eπικεφαλής ΠΟΥ: Υπάρχει ακόμα ελπίδα καταπολέμησης της πανδημίας

10/08/2020 16:13

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμενε τη Δευτέρα ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού παρά τον πόνο και την οδύνη που μαρτυρούν τα στοιχεία, με τον απολογισμό των νεκρών να προσεγγίζει σύντομα τις 750.000 και τα περιστατικά ανθρώπων οι οποίοι νόσησαν τα 20 εκατομμύρια.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τα στοιχεία να αναμένεται να φτάσουν σε αυτούς τους αριθμούς εντός των ημερών, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δεν ποτέ αργά να αναληφθεί δράση για να περιοριστεί η κρίση της νόσου COVID-19 η οποία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε τα 20 εκατομμύρια καταγεγραμμένα περιστατικά της COVID-19 και του 750.000 θανάτους», ανέφερε ο επικεφαλής το ΠΟΥ  Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου.

«Πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπάρχει μεγάλος πόνος και οδύνη. Η κάθε ζωή που χάνεται μετράει. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς πενθείτε και ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τον κόσμο», είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «θέλω να καταστεί σαφές: Υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις και .. ποτέ δεν είναι αργά για να ανατρέψουμε την πανδημία».

Ο Τέντρος έδωσε παραδείγματα χωρών οι οποίες έχουν περιορίσει με επιτυχία την εξάπλωση του ιού, επικαλούμενος τη Νέα Ζηλανδία και την Ρουάντα. Έδωσε επίσης τα εύσημα σε Βρετανία και Γαλλία γιατί πήραν γρήγορα πρόσφατα μέτρα για να αντιμετωπίσουν νέες αναζωπυρώσεις, όπως η επιβολή `lockdown` σε αλυσίδες του ιού στη Βόρειο Αγγλία και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους στο Παρίσι.

«Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο: εξουδετερώστε, εξουδετερώστε, εξουδετερώστε τον ιό», σημείωσε. «Αν καταστείλουμε αποτελεσματικά τον ιό, μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις κοινωνίες», πρόσθεσε.