You are here

«Επικηρύσσει» Μπρέμερ και Ανάν ο Λάντεν

07/05/2004 11:34
Ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου αναφέρει ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα προσφέρει χρυσό σε όποιον σκοτώσει τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ή το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν ακούγεται να λέει πως θα δώσει δέκα κιλά χρυσό σε όποιον δολοφονήσει και άλλους αξιωματούχους, όπως ο αναπληρωτής του Μπρέμερ και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Ο Λάντεν καλεί επίσης τους οπαδούς του σε ιερό πόλεμο εναντίον της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, του διορισμένου από τις ΗΠΑ κυβερνητικού συμβουλίου και όποιου συνεργάζεται με αυτό.

''Εμείς στην Αλ Κάιντα δεσμευόμαστε να δώσουμε 10 κιλά χρυσό σε όποιον σκοτώσει τον Μπρέμερ, τον αναπληρωτή του, τον διοικητή ή τον υποδιοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ'', αναφέρει το μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η φωνή μοιάζει με εκείνη του αρχηγού της Αλ Κάιντα, αλλά η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ειδικούς.

Πάντως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας για το Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, αφού ''λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν'' το απειλητικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου.

Στο μήνυμα αυτό αναφέρεται επίσης ότι όποιος σκοτώνει έναν στρατιώτη ή πολίτη από χώρες ''που έχουν δικαίωμα βέτο (στο Συμβούλιο Ασφαλείας), όπως οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί'' θα αμοίβεται με ένα κιλό χρυσό. Δεν γίνεται πάντως λόγος για τις άλλες τρεις χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αμοιβή για τη δολοφονία υπηκόων από χώρες που βρίσκονται στο πλευρό των Αμερικανών, όπως η Ιαπωνία ή η Ιταλία, ορίσθηκε στα 500 γραμμάρια χρυσού.