You are here

Επικήρυξη 5 εκατ. δολαρίων για όσους «μολύνουν» το Διαδίκτυο με ιούς

06/11/2003 10:59
Στην επικήρυξη των χάκερ του Διαδικτύου που το μολύνουν με καταστροφικούς «ιούς» προχώρησε χθες η Microsoft, μετά τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων στο λογισμικό της, που έπληξαν εκατομμύρια χρήστες των Windows σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που μια εταιρεία επικηρύσσει, έναντι οποιουδήποτε ποσού, εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

H Microsoft δημοσιοποίησε την απόφασή της στο Λονδίνο, παρουσία εκπροσώπων του FBI, των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της Interpol. H εταιρεία του Mπιλ Γκέιτς αποφάσισε να προσφέρει χρηματική αμοιβή 250.000 δολ. σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δημιουργών των ιών SoBig και MSBlast, που έπληξαν τους προηγούμενους μήνες εκατομμύρια υπολογιστές. Ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα ειδικό ταμείο, με κεφάλαιο ύψους 5 εκατ. δολ., μέσω του οποίου θα χρηματοδοτεί από εδώ και στο εξής τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διακίνηση των καταστρεπτικών ιών. «Δεν πρόκειται απλώς για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο Internet ή τον κυβερνοχώρο. Δεν πρόκειται για εικονικά εγκλήματα, αλλά για πραγματικά, που διαταράσσουν τη ζωή των ανθρώπων», σημείωσε ο Mπραντ Σμιθ, εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν, ισχυριζόμενοι ότι η κίνηση αυτή θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. «Mε το να βάλει κανείς μια επικήρυξη πάνω από το κεφάλι των δημιουργών των ιών, θα αυξήσει τη δημοτικότητα και τον εγωισμό τους», δήλωσε ο P. Γουίλιαμς, της Summit Analytic Partners. Οι ιοί SoBig και MSBlast μόλυναν μέσω του Διαδικτύου πάνω από 1 εκατ. υπολογιστές με σύστημα Windows τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Κων. Ρομποτής