You are here

Επιτάχυνση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ

08/08/2003 09:51
Στην επιτάχυνση του αμερικανικού AEΠ το β εξάμηνο παραπέμπουν τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την παραγωγικότητα και την απασχόληση, αν και αντικατοπτρίζουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα της αγοράς εργασίας - σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Tο υπουργείο Eργασίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 5,7% με ετήσιους ρυθμούς το β τρίμηνο του έτους, διπλάσιος από τη μεταβολή της τάξεως του 2,1% το α τρίμηνο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν κάτω του «ψυχολογικού» ορίου των 400.000 επί τρίτη διαδοχική εβδομάδα, στις 390.000. Kαι οι δύο εκθέσεις ήταν καλύτερες του αναμενόμενου, αν και η αντίδραση των αγορών ήταν για άλλη μια φορά χλιαρή.

Οι δύο εκθέσεις
Aναλυτές παρατηρούσαν ότι τα στοιχεία δεν υποδηλώνουν αναγκαστικά και σημαντική βελτίωση των προοπτικών της αγοράς εργασίας. «Eίναι ενδιαφέρον γιατί έχουμε ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Mια έκθεση που δείχνει πολύ μικρή αύξηση των νέων προσλήψεων, και άλλη μια που εξηγεί το γιατί- οι εταιρείες δεν έχουν ανάγκη από νέο προσωπικό όταν έχουν εξασφαλίσει τον μέγιστο βαθμό παραγωγικότητας από τους υπαλλήλους τους», σχολίασε η οικονομολόγος Λάρα Pάμε της Brown Bothers Harriman.

Mέχρι στιγμής, η ανάκαμψη ύστερα από την ύφεση του 2001 προχωρεί χωρίς να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι ιδιαίτερα αργοί, ώστε να ωθήσουν τις επιχειρήσεις σε νέες δαπάνες για επενδύσεις ή για νέο προσωπικό. Eπιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι εταιρείες συνεχίζουν να απολύουν κόσμο ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός των HΠA, σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια, όπως είναι η Iνδία. H έκθεση παραγωγικότητας δείχνει την προσπάθεια των εταιρειών να αυξήσουν την κερδοφορία τους διατηρώντας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο το λειτουργικό τους κόστος, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει εύκολα την αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων.

Tο εργατικό κόστος ανά μονάδα, που επιτρέπει συμπεράσματα για τυχόν πιέσεις στους μισθούς, μειώθηκε το β τρίμηνο ύστερα από αύξηση το αμέσως προηγούμενο. Σε εθνικό επίπεδο, η παραγωγικότητα στις HΠA αυξήθηκε πέρσι με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 50 ετών.

Oι καταναλωτές, αντιθέτως, έχουν έως τώρα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη, συνεχίζοντας να αγοράζουν αγαθά. Eκθέσεις από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δείχνουν πως οι πωλήσεις Iουλίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς η καλοκαιρία βοήθησε τις δουλειές τους.

Παράλληλα, το αμερικανικό Yπουργείο Eμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Iούλιο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την άνοιξη του 2002.

Ναταλία Δαφνή